13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Aćimović u posjeti KUD-u “Sloga” – Čestitke i podrška u daljem radu

Aćimović u posjeti KUD-u “Sloga”
Aćimović u posjeti KUD-u “Sloga”

Predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović i sekretarka za kulturu Tamara Lepetić posjetile su danas KUD „Sloga“ u Đenovićima, gdje su članovima i rukovodstvu tog kulturno umjetničkog društva čestitale na osvojenom drugom mjestu na poznatom Međunarodnom festivalu folklora “Kantonigros” u Kataloniji u Španiji.

Današnja posjeta predsjednice je bila i prilika za temeljnijim upoznavanjem sa radom „Sloge“ i uslovima u kojima stvaraju, ali i pružanjem podrške u svim daljim koracima tog kulturno umjetničkog društva.

Presjednici je bilo posebno drago zbog broja mladih folkloraša koji čine „Slogu“, a koji su, naoružani osmijesima i dobrim raspoloženjem, dočekali predstavnike opštine.

Aćimović u posjeti KUD-u “Sloga”
Aćimović u posjeti KUD-u “Sloga”

Neumoran rad, a potom i uspjesi, predstavljaju jedan od najljepših načina da se predstavi svoj grad i država, ma gdje god bili, poručila je Aćimović, uz želju da svi članovi društva nastave sa radom u skladu sa imenom koje nose – složno.

Predsjednica KUD-a „Sloga“ Ankica Vujinović istakla je da poslednjih godina društvo bilježi konstantan uspon, zbog velikog rada djece i umjetničkih rukovodilaca Željke i Marija Moskova, kao i Bora Miljanića. Vujinović se pohvalila i odličnom saradnjom sa sa Mjesnom muzikom Đenovići i Mjesnom zajednicom.

Aćimović u posjeti KUD-u “Sloga”
Aćimović u posjeti KUD-u “Sloga”

Ona je napomenula da će sledeće godine biti 80 godina od osnivanja „Sloge“, društva kojeg su osnovali mještani Kumbora, Đenovića i Baošića. “Sloga” je prije 31 godinu na istom festivalu postala prvak svijeta u amaterskom folkloru, u konkurenciji 54 društva iz 24 zemlje.

Namjera osnvača društva je bila da se kroz njegovanje kulturne baštine sačuva nasljeđe ovog kraja, ali i da se, prije svega mladi, edukuju, druže i zabave. Danas je aktivno između 120 i 150 članova.

KUD „Sloga“ je nagrađena Oktobarskom nagradom Herceg Novog, poveljom Turističkog saveza Jugoslavije, Poveljom folklora Crne Gore 1975. godine, Ordenom zasluga za narod sa srebrnim mačevima kojim ih je odlikovao tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, a dobitnici su i mnogih drugih priznanja izloženih u prostorijama društva.

                                                                      

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije