12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Aćimović u Briselu – Javni dijalog za zajedničku evropsku budućnost

Aćimović
Aćimović

Istina je da kultura neće riješiti sve probleme svijeta, ali bez nje je apsolutno nemoguće postati „civilizovana zajednica“, zato se trudimo da kultura dobije prioritetno mjesto u svim strateškim planovima, kazala je predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović prvog dana konferencije Javnog dijaloga za zajedničku evropsku budućnost, u organizaciji SEECOM (South East Europe Government Communication Conference) u Briselu.

Ona je danas govorila u okviru teme ostvarivanja ekonomskih i društvenih vrijednosti kulture, pogotovo u vremenu evropske krize, sa akcentom na kandidaturu našeg grada za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

“Uvijek imajući na umu da kultura jednog  društva ima kapacitet da mijenja i oblikuje društvenu strukturu, ali i potencijal da transformiše društvene odnose i uspostavlja balans između novih ideja i starih navika, naš koncept „Frenemies“ upravo objašnjava snagu i moć suprotnosti svojstvene Boki Kotorskoj i Herceg Novom. U tom i takvom ambijentu, kultura je gotovo uvijek uspijevala da razvija preduzetnički duh, učestvovala u povećavanju bruto nacionalnog dohotka, te je kao takva afirmisala određeni sistem vrijednosti  koji je danas postao dominantan, a koji je poslužio kao dobar obrazac našeg koncepta -Frenemies – izgubljeno i ponovno nađeno”,- kazala je Aćimović.

Tokom panel diskusija govorili visoki funkcioneri iz raznih sfera u institucijama Evropske unije i država članica. Panelisti su pričali i o temama javne komunikacije u okviru Brexita i migracija, migacionoj krizi u Evropi i razvitku kulture u aktuelnom vremenu.

Cilj ove konferencije je da ponudi perspektive javne komunikacije i rješenja za određeni broj međunarodnih, nacionalnih, društvenih i ekonomskih pitanja koja utiču na region jugoistočne Evrope i kontinenta u cijelosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije