15 C
Kotor

Slušaj online radio

AccuWeather objavio prognozu za zimu na Balkanu

Photo: Boka news

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu u Evropi. Prognoza se odnosi na mjesece decembar, januar i februar.

Sjevernu Evropu i dijelove zapadne Evrope već na samom početku očekuju veliki problemi u obliku oštrih i čestih oluja koje će u ta područja donijeti velike količine oborina, prognozira AccuWeather. I dok početak zime u većem dijelu Evrope neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine.

Područje od juga Španije, preko Italije pa sve do balkanskog poluostrva očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather.

“Dok će zima na sjeveru Evrope biti obilježena većim količinama padavina, na području Balkana se ne očekuju česta i duga kišna razdoblja što će dovesti do produživanja razdoblja suše. To ne znači da na ovom području uopšte neće biti kiše tokom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka”, piše AccuWeather.

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovici zime, odnosno krajem januara i tokom februara.

Oluje u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj

Zima će na području Velike Britanije, Francuske i Njemačke započeti vrlo oštro – s brojnim olujama, posebno tokom decembra i početkom januara. Olujni vjetrovi i velike količine padavina stvarat će probleme u saobraćaju, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

“Pripremite se na vrijeme”, upozorava stanovnike tih područja AccuWeather.

Kasna zima u srednjoj Evropi

Stanovnici srednje Evrope na pravu će zimu morati čekati sve do iduće godine, odnosno do kraja januara. U mjesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi zato sam kraj zime, odnosno februara, trebala biti oštra i s većim količinama snijega.

Prava zima samo na Baltiku

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka Evrope, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura.

Prvi snijeg već se očekuje u decembru, a tokom cijele zime snježne oluje neće biti neuobičajena pojava. Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina, prognoziraju u AccuWeatheru.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije