Accuweather – Jesen će na Jadranu biti vrlo kišna

Boka Kotorska - foto Zoran Nikolić
Boka Kotorska – foto Zoran Nikolić

Poznata američka privatna meteorološka služba Accuweather izdala je sezonsku prognozu za Europu za nadolazeću jesen. Klimatološka jesen počinje 1. septembra, a na kalendarsku ćemo pričekati 23. septembra. Sezonsku prognozu potpisao je meteorolog Eric Leister.

Nakon rekordno toplog ljeta za velike dijelove srednje i istočne Evrope, ni jesen neće donijeti bitno manja odstupanja od klimatološkog prosjeka. Sušno razdoblje osobito će se nastaviti na istoku kontinenta.

– Većinom nestabilno razdoblje nastavit će se od septembra do novembra u južnoj Evropi – rekao je meteorolog Accuweathera Alan Reppert.

– Ovakva situacija donijet će natprosječno kišnu jesen Italiji i južnim dijelovima Balkana, a oborina će biti i na Iberskom poluotoku – dodao je.

Natprosječna toplina će se nastaviti u istočnoj Evropi

Od Poljske, preko Ukrajine, do Rumunjske ovog su se ljeta bilježile rekordno visoke temperature zraka, a izražena natprosječna toplina nastavit će se tijekom većeg dijela jeseni. Oni koji čekaju hladnije razdoblje morat će se načekati jer su temperature zraka do 30°C moguće čak i početkom oktobra. Središnje područje natprosječne topline protezat će se od Baltika prema južnoj Ukrajini, a natprosječnu toplinu osjetit će istočna Njemačka, Poljska, čak i zapadne Rusija. Ovakav se temperaturni scenarija veže uz polje visokog tlaka zraka koje spomenutom području neće dopuštati dolazak nestabilnog i hladnijeg vremena.

– Sušno ljeto u kombinaciji s vrućom jeseni i dalje će održavati rizik od požara na visokom nivou – rekao je meteorolog Tyler Roys.

Kiše i oluje na Sredozemlju

Dok će anticiklona dominantno utjecati na vrijeme u središnjoj i istočnoj Evropi, sasvim drugačija priča očekuje se u Sredozemlju. Polja niskog tlaka, i s njima povezane nestabilnosti i jesenske oluje kretat će se od Portugala i Španjolske, preko Italije do Balkanskog poluotoka. Prema dostupnoj Accuweather grafici, čini se da bi se natprosječno kišna jesen u Hrvatskoj odnosila na područje Jadrana, Like i Gorskog kotara, a znatno manje oborina i natprosječno toplo bilo bi u unutrašnjosti zemlje.

Učestale ciklone u Sredozemlju rezultirat će natprosječno kišnom jeseni na području većeg dijela južne Europe. Česte kiše imat će dobru i lošu stranu. Oborine bi trebale prekinuti dugotrajnu sušu u Španjolskoj i Portugalu, dok su Italija i zemlje Balkana već zabilježile mjestimične poplave. Obilne oborine imat će pozitivan učinak na poljoprivredu od Iberskog poluotoka do Francuske, a novi problemi s bujicama i poplavama mogli bi se javiti U Italiji, Albaniji, Kosovu, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

– Najviše oborina očekuje se nad Apeninima, Dinaridima i južnim padinama Alpa, a upravo bi to područje moglo imati najviše problema vezanih uz vremenske neprilike – dodao je Roys. Dok će ciklone brzo prolaziti područje Iberskog poluotoka, one bi se danima mogle zadržavati nad Italijom i južnim Balkanom, a to će najizraženije biti tokom oktobra.

Boka Kotorska
Boka Kotorska

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.