12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Accuweather izdao sezonsku prognozu za jesen: Područje Jadrana ove jeseni očekuju obilne kiše

Pogledajte sezonsku prognozu

Američka privatna meteorološka kompanija Accuweather danas je objavila sezonsku prognozu za klimatološku jesen u Europi. Prognoza se odnosi na mjesece septembar, oktobar i novembar.  U nastavku prenosimo najvažnije naglaske te prognoze koju potpisuje meteorolog Eric Leister.

Što se tiče naših krajeva, glavni naglasak iz prognoze je prekid suše u oktobru i novembru. Suša koja traje u većem dijelu Italije i jugoistočne Evrope bi se trebala, prema sezonskoj prognozi nastaviti i u ranu jesen, odnosno u septembru kada se očekuju i dalje iznad prosječne temperature i malo kiše.

Oktobar i novembar donose kišovitije vrijeme, pa bi se suša mogla prekinuti. To će posebno olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su već pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljetnog mraza te ljetnih toplinskih valova.

Međutim, jug Italije i Grčku očekuje  nastavak toplog vremena i sušnih uvjeta. I Španjolsku i Portugal očekuje nastavak sušnih uvjeta  tijekom jeseni. Tako će i dalje ostati povećana opasnost od šumskih požara koji su u tim krajevima već harali ovog ljeta.

Zapadne i središnje krajeve kontinenta, odnosno područja od Francuske, preko Njemačke do Poljske na početku jeseni očekuje, nakon kišovitog ljeta razdoblje stabilnijeg i sušnijeg vremena. Veći dio rujna se prognoziraju temperature iznad prosjeka. Potom se u oktobru očekuje kišovitije vrijeme. Novembar bi  tim krajevima trebao donijeti  količinu oborine oko ili malo ispod prosjeka.

I područje Velike Britanije i Irske može očekivati topliji i sušniji septembar. Potom se prema kraju oktobra i u novembru očekuje  više oluja.  Očekuje se i utjecaj najmanje jednog ili više bivših tropskih sustava s Atlantika.

I područje istočne Evrope (Baltičke države i Ukrajina) mogu očekivati toplije i sušnije vrijeme tijekom rujna i listopada. Potom se u studenom očekuje znatno hladnije vrijeme, uz pojavu prvih snježnih oluja (Ukrajina, Bjelorusija).

Pogledajte  sezonsku prognozu za ljeto 2017. koja je bila objavljena početkom maja.

Tada su dobro prognozirani  toplinski valovi koji su ovog ljeta zahvatili jug Europe, uključujući i naše krajeve.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije