Accuweather: Čeka nas sušno i vrelo ljeto?

Boka vrijeme - Foto Boka News
Boka vrijeme – Foto Boka News

Američka  meteorološka kompanija  Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto za područje Evrope. Prema njoj ljeto će u našem dijelu Evrope obilježiti suša i vrućina.   Duža razdoblja vrućine dominirati će veći dio ljeta na području od srednje i južne Italije prema južnom Balkanu, te se u julu i avgustu širiti prema sjeveru.  Meteorolog Accuweathera  Alan Reppert naglašava  da bi ovogodišnje ljeto na području južnog Balkana moglo biti najtoplije u zadnjih nekoliko godina.  Drugi dio ljeta bi mogao biti obilježen jakom sušom u Srbiji i na jugu Rumunjske.  Vrućina i suša bi mogli na jugu Italije, u Grčkoj i na jugu Balkana prouzročiti nestašicu vode, loše prinose poljoprivrednih kultura te izazvati požare.

Španjolska i Portugal mogu očekivati temperaturno i oborinski prosječno ljeto.   Vrućine bi ovog ljeta trebale uglavnom zaobići Veliku Britaniju i Irsku, a kiša će na otočju biti česta.  Fronte i ciklone s Atlantika će se ovog ljeta najčešće  kretati preko Francuske, srednje Evrope te dalje prema sjeveroistoku kontinenta.  U tim se krajevima očekuje kišovito ljeto,  uz vjerojatne jake grmljavinske oluje.  Snažne oluje su osobito izgledne na istoku Francuske, u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj te na zapadu Češke i Poljske.

Kišovito i hladnije ljeto od prosjeka se očekuje i u Skandinaviji.

Podsjetimo da je Accuweather prije dvije godine u ovo doba objavio, kako se kasnije pokazalo,  prilično preciznu prognozu za kišno  ljeto 2014 u našim krajevima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.