16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Abrum i Mala fešta od narandže

Abrum – Praznik mimoze – Herceg Novi 2017.

Podsjećamo vas da će sutra, u nedjelju 28. januara, u 11 sati sa platoa ispred prve faze Instituta Igalo, glavnim gradskim ulicama krenuti vesela karnevalska povorka, u okviru Abruma – već tradicionalnog poziva na Praznik Mimoze.

Iz NVO Ruke najavljuju četvrtu po redu Malu feštu od naranče će se održati 28. januara u Gradskoj kafani u Herceg Novom od 10-14 sati.
Mala fešta od naranče – H. Novi
Povorka sa alegorijskim kolima i Krnevalom, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i u saradnji sa JUK Herceg fest, treću godinu za redom će prikazati vještinu i maštu novske grupe Maškare – autora čitave karnevalske kompozicije i predstavnika Herceg Novog na brojnim karnevalima u regionu.

Kao pozitivnu protivtežu Krnevalu, Maškare su napravile i alegorijska kola koja će nositi barku od šest i po metara sa novskim i bokeljskim detaljima  i tri i po metra visoku skulpturu ribara koji sjedi na mulu i plete mreže.

Predvođena Gradskom muzikom i mažoretkama povorka će krenuti iz Igala ići Njegoševom ulicom  do glavnog gradskog trga gdje je predviđeno da stigne u 12.30h.
Prije dolaska na trg vesela povorka će se zaustaviti ispred terase Gradske kafane i Bifea Beograd, a završni performans praćen nastupom Gradske muzike i mažoretki je postavljanje tradicionalno glavnog krivca za sve naše nedaće u prethodnoj godini, Krnevala, na Trgu Nikole Đurkovića gdje će biti izložen ,,sudu građana“ do kraja Praznika mimoze.

Novina koja je ove godine dogovorena sa JUK Herceg fest, Sekretarijatom za kulturu i Opštinom kao organizatorima i nadležnima za Praznik mimoze, je da se uz karnevalsku lutku koja na trgu ostaje do kraja Praznika Mimoze, dva dana na trgu  zadrži i čitava alegorijska kompozicija.

Uz Gradsku muziku, mažoretke i Maškare sa svojim animatorima i klovnovima u prepoznatljivim žuto-zelenim kostimima koji asociraju na mimozu u povorci će biti i volonteri školskog centra Ivan Goran Kovačić, koji ovih dana vrijedno prave maske.

Abrum je jedna od tri ovogodišnje karnevalske povorke od kojih će najveća biti ona završna, na zatvaranju Praznika mimoze, kada će suđenju Krnevalu prethoditi povorka na kojoj će učestvovati čak pet inostranih karnevalskih grupa, veoma kvalitetnih i poznatih majstora maškaranja iz karnevalskih gradova Hrvatske, Srbije i Makedonije.  Među njima su i slavni Halubajski zvončari, jedna od najvećih atrakcija Riječkog karnevala.

Najčitanije