10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

70 godina rada Dječijeg doma “Mladost” – Briga o djeci častan i human cilj

70 godina rada Dječijeg doma "Mladost"
70 godina rada Dječijeg doma “Mladost”

Dječji dom ” Mladost” u Bijeloj, jedina ustanova za djecu bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori, svečanom akademijom u Dvorani Park, sinoć je obilježila 70 godina od osnivanja.

Svečanosti je prisustvovao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, predstavnici centara za socijalni rad, hercegnovske lokalne uprave, bivši i sadašnji štićenici, kao i zaposleni u Domu.

U Domu boravi stotinjak štićenika, koji su, kao i prethodne generacije, uspješno integrisani u lokalnu zajednicu, a međunarodne organizacije, poput Unicefa ocjenjuju  da su uslovi u kojima djeca borave i način na koji o njima brinu zaposleni, na visokom nivou.

“U ovih sedam decenija naša institucija je imala jasan, častan i human cilj, a to je briga o djeci. Uz razne i različite društvene i ekonomske promjene, država Crna Gora se brinula o djeci koja nisu imala tu sreću da rastu u svojim porodicama”, kazao je direktor Dječjeg doma „Mladost“ Vladimir Delić.

70 godina rada Dječijeg doma "Mladost"
70 godina rada Dječijeg doma “Mladost”

Završetkom Drugog svjetskog rata, čija posljedica je bio i veliki broj siročadi širom Crne Gore, nametnula se potreba za osnivanjem Dječjeg doma, pa je vlada tadašnje Narodne republike Crne Gore 1946. godine donijela odluku da se sva sirotišta objedine i smjeste u Bijeloj.

Delić je podsjetio da je od tada u Domu u Bijeloj zbrinuto oko 2.000 djece.

70 godina rada Dječijeg doma "Mladost"
70 godina rada Dječijeg doma “Mladost”

“Odmah poslije Drugogo svjetskog rata, sva djeca bez roditelja, bez obzira na kojoj su strani stradali njihovi roditelji – jednako su vaspitavana, podizana i zbrinjavana”, kazala je ministarka Zorica Kovačević.

Ona je podsjetila na osnivača ove i drugih sličnih ustanova, Lidiju Blažovu Jovanović, koja je i sama bila siroče. Kovačević istakla je da ustanova poput Doma u Bijeloj, predstavlja najsuptiliniji izraz humanosti jednog društva i brige koju ono organizovano ukazuje onima, kojima je najpotrebnija.

“Mi i danas, nastojanjima Vlade i ministarstva na čijem sam čelu, činimo koliko najviše možemo, na formiranju i osposobljavanju institucija širom Crne Gore, u kojima će se ostvarivati neophodna briga i pomoć, prije svega djeci sa posebnim potrebama, zatim starim i iznemoglim licima i drugim kojima je briga društva potrebna”, navela je  Kovačević.

70 godina rada Dječijeg doma "Mladost"
70 godina rada Dječijeg doma “Mladost”

Goste je pozdravio predsjednik SO Herceg Novi Andrija Radman, koji je poručio da će Opština kao i do sada,  pomagati i podržavati aktivnosti i nastojanja Doma u Bijeloj.

Telegram čestitke uputio je premijer Milo Đukanović.

“Oktobarska nagrada”  Herceg Novog samo je jedno od priznanja koje je kolektiv Doma zaslužio za posvećen rad, za stalnu težnju da djeci obezbjede ne samo dobre uslove za boravak, nego i za sigurno školovanje, za sticanje samopouzdanja.

Sada je u toku transformacija koja predviđa uvođenje novih usluga u sistem socijalne i dječije zaštite, poput razvoja hraniteljstva, dnevnih centara za djecu sa invaliditetom, dječije SOS linije, stanovanje uz podršku za štićenike koji sa 18 godina napuštaju Dom.

Sa istorijatom ustanove prisutni su se upoznali kroz dokumentarni film “Dom”, autorke Branke Knežević koji je producirao JUK Herceg Fest.

U programu akademije učestvovali su KSC „Diano“, KUD „Sloga“ i djeca iz Doma.

Izvor:S.K

Najčitanije