61. Olimpijada u boćanju

Istorija boćarske Olimpijade u Tivtu – 60 godina više od ...
Istorija boćarske Olimpijade u Tivtu – 60 godina više od …

Svečano otvaranje tradicionalne 61. bućarske Olimpijade održaće se u petak 29. jula u 21 sat na zogovima u Đurđevu brdu, Mažina – Tivat.

Organizator je BK Brđanin koji proslavlja 90 godina postojanja.

Prijavljivanje ekipa na telefon 067 548 453 ili u konobi Bahus.

Plakat za bućarsku Olimpijadu
Plakat za bućarsku Olimpijadu

Tradicija boćarske Olimpijade u Tivtu – više od igre

Po sjećanju Zvonka Krstovića, prijedlog da se poput Olimpijskih igara u Helsinkiju (Finska) organizuje i „Olimpijada” u Tivtu, ali samo za boćare, dao je Krsto Bošković. Protivnika zanimljivoj ideji nije bilo, pa se prva stranica istorije  “Boćarske olimpijade” ispisuje ovako:

Vrijeme odigravanja: 10. avgust 1952. godine,

Mjesto odigravanja: Đurđevo Brdo, zog Kopište,

Učesnici: Đurđevo Brdo, Kalimanj, Radoševići, Peani, Tripovići i „oficiri”, ekipa Doma Jugoslovenske narodne armije na Seljanovu.

Olimpijsku zastavu podigli su Anto Sindik i Đuro Krstović. Prvu boću na utakmici kojom je otvorena „Olimpijada” (Đurđevo Brdo – Kalimanj /2:1/) bacio je Krsto Bošković. Pobjednik je bila ekipa Đurđevog Brda u sastavu: Krsto Bošković (vođa ekipe), Anton Rajčević, Tripo Krstović, Krsto Sindik, Đuro Krstović. Sudija je bio Toni Bencon.

Izuzimajući četiri preskočene godine na samom početku (1953, 1955, 1958, 1959 ) „Olimpijada” ima zadivljujući višedecenijski kontinuitet. 

1 komentar

  1. Pozdravljam sve učesnike 61..Bućarske olimpijade i želim im “mokar zog ” i dobar šank. Brđanima čestitam 90. obljetnicu ; a za dobar uspjeh će se sami pozabaviti. S ljubavlju vaš brđanin Branko Pean

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.