12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

52. Dan širuna za kraj zvanične sezone

Dan širuna – foto V.L

Uz mediteranski zvuk, bogat kulturno-zabavni program, ribu, vino i pivo, ispred zidina Staroga grada u Budvi u subotu je održana najstarija tradicionalna ribarska fešta na primorju 52. “Dan širuna”.

Pučkom feštom, koja se već pola vijeka tradicionalno organizuje u metropoli turizma, zvanično je spuštena zavjesa na ovogodušnju ljetnju sezonu u metropoli turizma. Više stotina posjetilaca zabavljalo se uz cjelodnevni program za koji se pobrinula Turistička organizacija Budve, Opština Budva i Klub za sportski ribilov“ Širun“, koji je prije 52 godine pokrenuo ovu zabavno-gastronomsku feštu. A turisti i posjetioci, koji su došli, uprkos ne baš lijepom vremenu, da isprate ovogodišnju sezonu, osim odlične zabave mogli su i besplatno da degustiraju kako ribu, vino i pivo, tako i domaće specijalitete.

Obezbijeđeno je ukupno 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i 600 litara piva, koje je obezbijedila Nikšićka pivara. Fešta, koja se tradicionalno organizuje u prvoj sedmici oktobra, započela je u 16.30 časova defileom budvanske Gradske muzike sa mažoretkma i Feštađunima, koji su prošetali glavnim šetalištem od Stare autobuske stanice do centralne bine ispred zidina Staroga grada gdje je potom održan koncert.

Iako je bilo najavljeno da će feštu otvoriti gradonačelnik Budve Dragan Krapović, on se izvinio i kazao da ne želi da koristi ovakve manifestacije za političku promociju. Podsjećamo, Demokrate su prošle godine zamjerile tadašnjem gradonačelniku Srđi Popoviću iz redova DPS što je iskoristio pučku feštu za prikuplanje političkih poena.

„Vezano za vaš zahtjev za botvaranje manifetscaije „Dan širuna“, želim da vam se zahvalim na upućenom pozivu. Smatram da je ova manifetscaija organizovana od strane KSR „Širun“ zabavnog karaktera i da bi moje otvaranje jednog ovakvog događaja moglo od strane javnosti biti pogrešno protumačeno, kao zaloupotreba funkcije predsjednika Opštine. Kako bih želio da fešta „Dan širuna“ protekne u pozitivnoj atmosferi i vedrom duhu, što je i njen osnovni cilj, molim vas da prihvatite moje izvinjenje što zbog navedenog razloga ne mogu otvoriti ovu manifetsciju“, naveo je Krapović u dopisu upućenom organizatorima.

Feštu je zvanično otvorio predsjednik KSR „Širun“ Tihomir Fabris. I dok su najmlađi uživali u bogatom programu, koji se odvijao na bini, centralni dio programa je svakako bilo je pečenje ribe na punktovima postavljenim uz zidine Staroga grada.

Dan širuna – foto V.L

Članovi KSR „Širun“ poslužili su brojne građane, koji su  u redovima čekali su da dođu do komada plave ribe, kako bi degustirali ovaj specijalitet po kome je i cijela fešta dobila ime. Oni koji vole takmičarski duh, imali su prilike da se okušaju u tradicionalnim sportskim igrama poput potezanja konopa, skidanje pršute sa jarbola.

Posjetioci su imali priliku da učestvuju u narodnim sportskim igrama poput skidanja pršute sa jarbola i vuče konopa, a sve prisutne zabavljala je klape „Harmonija“ i “Contra” iz Splita, zatim Monika Knezović i Stranger Trio iz Budve kao i NVO “Feštađuni”, KUC „S.M. Ljubisa“ i „Teatar 303“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije