50 godina „Bokeljske noći“ Maje Perfiljeve

U nedjelju u Tivtu multimedijalno veče posvećeno 50-toj godišnjici festivalske pobjede bokeljskog evergreeen-a

Star clippers - Photo: zoran Nikolić
Fhoto: Zoran Nikolić

U organizaciji Centra za kulturu Tivat i Opšine Tivat, uz umjetničku produkciju Maje Perfiljeve, u nedjelju veče u Tivtu će posebnim programom biti obilježen nesvakidašnja godišnjica – zlatni jubilej pjesme „Bokeljska noć“, autorice teksta Maje Perfiljeve.

Pjesma tivatsko-zagrebačke pjesnikinje i umjetnice koju su izveli Vice Vukov i Radmila Karaklajić pobijedila je 1966. na čuvenom Slitskom festival zabavne muzike zabavne, a godinu kasnije je dobila i nagradu “Zlatni ključ” na festivalu zabavne muzike u Bratislavi. Stihovi ovog evergrina “Jedne će se noći lude, zapaliti u nama vatre…” i “Zasjaće palace, antike tarace…”, postali su dio pučke kulture u Boki i neizostavni dio svake bokeške fešte i zabavno-turističkog dogadjaja.

U program kojim će u nedjelju veče na tivatskoj ljetnjoj pozornici sa početkom u 21.30 sati biti obilježeno pola vijeka ove čuvene pjesme, učestvovaće iz Hrvatske dubrovački muzičar Tibor Karamehmedović iz grupe “Silente”, te grupa “Gruhak” – sljedbenici čuvenih “Indexa”. Iz Crne Gore nastupiće Anita Popović, Dušanka Belada, Nikola Trtica, Marko Prentić, Stefan Čelanović, Andrijana Božović.

Svi oni napravili su nove kompozicije na tekstove Maje Perfiljeve. Andrijana Božović će u duetu sa grupom “Gruhak” uvesti  pjesmu “Sanjam” Maje Perfiljeve, poznatu iz repertoara “Indexa”.

Maja Perfiljeva
Maja Perfiljeva

Na ovoj muzičo-pjesničkoj večeri učestvovaće i specijalna gošća Radmila Karaklajić koja je 1966. godine uz Vicu Vukova interpretirala pjesmu “Bokeljska noć” u raskošnom aranžmanu Pere Gotovca, a nastupiće i pjesnikinja Tamara Milenković.

Inače, Maja Perfiljeva je rođena u Tivtu, gdje je provela djetinjstvo i tako postala neraskidivo vezana za Boku. Zavičaju je posvetila više pjesama, a najpoznatija je “Bokeljska noć”. Perfiljeva je profesorica hrvatskog jezika i književnosti, živi u Zagrebu i Tivtu, a posljednjih godina vodi i posebnu pjesničku školu.

IzvorS. L.
Podijeli

1 komentar

  1. e ma prelijepo da ne izvampi ispameti ta prelijepa pjesma-sa sigurecom poručujem HIMNA nas BOKELJA daleko od Boke na ovu balotu od zemlje…e bo pustu muku nije lako izdurati brez tog jedinstvenog zaljeva i kad arivajemo izvanka čim je vidimo i udahnemo malo domaće arije ..odma se deboto alavija lekuperamo-đurica amsterdam-živjeli.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.