5. Regata hiljadu ostrva od Rijeke do Tivta

Regata Tisuću otoka

5. Regata hiljadu ostrva na kursu od Rijeke do Tivta i nazad biće održana od 14 do 24. septembra – regata koja prolazi između više od 1000 jadranskih ostrva jedri se na kursu za koji se može reci da je najbolji za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.

Format regate ostaje isti kao i u prethodna četiri izdanja: regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati da jedre samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima.

Prva etapa startuje u nedjelju 17. septembra iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro.

Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije izme.u ostrva i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaliva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 20. septembra, flota startuje u četvrtak 21. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu.

Regata Tisuću otoka

Prije starta druge etape, zakazana je i Regata 1000 ostrva + 2, u srijedu 20. septembra, u akvatorijumu Boke Kotorske, sto je idealna prilika za sve lokalne jedrilicare da se takmiče u domaćem akvatorijumu sa internacionalnim jedrilicarima, a sa druge strane sjajna prezentacija zaliva Boke Kotorske gostujućim jedriličarima.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Cuncil-a od 2015. drži mađarski Wild Joe s 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14 cv, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 cv što je novi izazov za učesnike Regate hiljadu ostrva i prilika za ulazak u spisak svjetskih jedriličarskih rekorda.

 

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.