13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

34. „Dani muzike“ – Ljubav prema umjetnosti i Herceg-Novom

Dani muzike

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić svečano je sinoć otvorio 34. „Dane muzike“ u Dvorani „Park“, čime je otpočeo desetodnevni međunarodni festival klasične muzike u našem gradu.

Tradicija „Dana muzike“ postala je posebnost grada, potvrđena kvalitetnim repertoarom i visokim izvođačkim nivoom, kazao je Katić na otvaranju.

-Stvaraoci festivala se trude da publiku vaspitaju, pridobiju, privuku je klasičnim ostvarenjima koje se izvode na najvećim svjetskim koncertnim scenama. Potvrđuju to i odnosom prema publici i našem gradu, koji se ogleda i u gestu na koji su se muzičari ove godine odlučili – sakupljanje novca za kupovinu novog klavira. Jasno je da se ne radi o poslu, već o ljubavi prema umjetnosti i Herceg Novom, kazao je prvi čovjek Opštine, uz potvrdu da su „Dani muzike“ važan dio kulturne ponude grada i obećanje da će biti podržan i ubuduće kako bi manifestacija ovog nivoa i tradicija nastavili da traju.

Poput mnogih kulturnih centara, i Herceg Novi je na svoj specifičan način dio širokog evropskog, pa i svjetskog auditorijuma, u koji se naš jedinstveno lijep, zanimljiv i gostoprimiv grad pretvara posebno ljeti, kazao je u uvodnoj riječi umjetnički direktor festivala Boris Kraljević.

-Ovaj grad znao je, a znaće i ubuduće, njegovati ljubav, gostoljubivost i duhovnost, kao civilizacijske potrebe. To su prepoznali i naši gosti i umjetnici. Neobično lijep gest, znajući da našem gradu i festivalu nedostaje dobar klavir, neki umjetnici odrekli su se djelimično ili u potpunosti honorara za učešće na ovogodišnjem festivalu, kako bi doprinijeli da se ovaj problem riješi na zadovljstvo svih nas. Gest vrijedan svake pažnje i pamćenja, zaključio je Kraljević uz aplauz ljubitelja klasične muzikle.

U Dvorani „Park“ sinoć su nastupili klarinetista Dejvid Grifits (Australija), violončelistkinja Svetlana Bogosavljević (Srbija/Australija) i pijanista Vladimir Milošević (Srbija) koji su izveli djela Betovana, Šopena i Bramsa.

„Dani muzike“ će trajati 10 dana, uz sedam koncerata koji će počinjati u 21.30 u Dvorani „Park“. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Herceg Novi, a realizuje se uz pomoć Turističke organizacije Herceg Novi, JUK „Herceg fest“ i Hunguest hotel „Sun resort“.

Herceg fest program za jul

Najčitanije