20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

31. Filmski festival Herceg Novi, Grand prix – Velika zlatna mimoza filmu Glory

ZIRI

Grand prix -Velika zlatna mimoza 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala i Zlatna mimoza za scenario pripala je  filmu Glory, koji nam poklanja tragikomiču priču sa izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove, dok nas u isto vrijeme konstantno iznenađuje preokretima u priči. 

Zlatna mimoza za režiju dodjeljuje se rediteljki Hani Jušić  za film Ne gledaj mi u pjat za suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih sastavnica ovog dirljivog filma.

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu  dodjeljuje se glumačkom ansamblu filma  Muškarci ne plaču za ubjedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu. Ovom nagradom odaje se prpriznanje i jednoj posebnoj glumačkoj sinergiji regionalnih glumaca.

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu  žiri dodjeljuje Margiti Goshevoj za ulogu u filmu Glory za slojevito i uvjerljivo kreiranje lika mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva, rastrzanog tradicionalnim vrijednostima i sveopštom korupcijom i javnim nemoralom.

Zlatnu mimoza za kameru pripala je  grčkom filmu Toplotni UDAR za uspješno dočaravanje atmosfere malog grčkog ostrva, vrelog ljeta, te za jak sugestivan način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika.

Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: Milcho Manchevski – predsjednik i članovi Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić.

Filmski festival Herceg Novi Montenegro film

Nagrada ŽIVKO NIKOLIĆ  za najbolji film u selekciji KINO ORJEN dodjeljena je  reditelju  Neviju Marasoviću  za film GORAN. 

Marasovićev film je po ocjeni žirija koji je radio u sastavu: Đorđe Milosavljević – predsjednik i članovi Sunčica Unevska i Stefan Bošković,  rijedak i poseban u kinematografijama regiona. Zaobilazi istorijski – politički – ideološki ustaljeni okvir i pravi hrabar žanrovsko – stilski iskorak.

NAGRADA PUBLIKE  31. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala pripala je filmu BISER BOJANE, a ocjena koju je dobilo ovo ostvarenje je 4,76.

Žiri u sastavu: Nataša Damjanović– predsjednik žirija i članovi Tina Šmalcelj i Dragana Baćović jednoglasno su odlučili da Grand Prix za najbolji studnetski film dodjeli filmu ANNA, u režiji Or Sinai.

U obrazloženju je navedeno: „Za spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i nadasve istinite priče o jednoj ženi i njenim potrebama, Grand Prix za najbolji studentski film žiri je odlučio dodijeliti izraelskoj rediteljki Or Sinai za film ANNA“.

Nagrada žirija dodjeljena je  filmu Nebo u režiji  Juš Premov „za  poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena, tokom jednog od ključnih momenata njihovih života“.

Specijalno priznanje dodjeljuje se filmu Žeđ u režiji Nikole Vučinića „za rediteljski potencijal koji je vidljiv kroz cijeli film i vještu primjenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju“.

U selekciji dokumentarnog filma  GRAND PRIX – ZLATNA MIMOZA dodeljuje se najmlađoj rediteljki u selekciji, Zofiji Kovalevskoj, za film Bliske veze, koji svojim suptilnim pristupom i svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija.

Nagrada žirija dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodeljuje se Luki Popadiću, za inovativan portret života i rada pjevača tradicionalne muzike u filmu Ringišpil, kroz smjelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u  zamku romantizacije, tipičnu za datu temu.

Specijalno priznanje dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodjeljuje se filmu Granice, Damjana Kozolea, za drugačiji pogled na fenomen imigrantske krize, koji izbegava eksplicitnost i pretjerano dramatizovanje praveći jednostavnu, efektivnu, nenametljivu filmsku postavku, dopuštajući publici da sama promisli dok doživljava delić fizičke patnje kroz koju su ovi ljudi prošli.

Žiri je radio u sastavu :  Ioannis Pothos – predsjednik, Stefan Malešević  i Gojko Berkuljan.

Nagradu Međunarodne organizacije filmskih kritičara zemalja Evrope i Mediterana – FEDEORA dobio je film Glory.

Žiri  u sastavu Dubravka Lakić – filmska kritičarka, Vuk Perović – filmski kritičar i Zlatko Vidačković – filmski kritičar i direktor Pulskog filmskog festivala,  jednoglasno su odlučili i ocjenili da „autori inspirirani stvarnim događajima vješto i uvjerljivo realistično kroz  prizmu crnog humora, uz upečatljiva glumačka ostvarenja, daju uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterecenog korupcijom. Slava je film o sumornoj današnjici u kojoj pošten čovjek uvjerljivo gubi bitku sa nemanima okruženja zaraženog bolestima tranzicije“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije