29. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival

Sve spremno za početak 29. Filmskog festivala Herceg Novi Montenegro film festivala

Filmski festival Herceg Novi Montenegro film
Filmski festival Herceg Novi Montenegro film

Herceg Novi je spreman da ugosti učesnike 29. Filmskog festivala Herceg Novi  Montenegro film festivala (1.-7.avgusta) i sve koji budu željeli da vide bogati program, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković, na današnoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je festival tokom proteklih godina dao nemjerljiv doprinos  gradu, a Novi je  sa svoje strane uradio sve da festival bude onog kvaliteta koji se od njega očekuje. Grad i festival će nastaviti da se međusobno pomažu, kako bi ova manifestacija proslavila nove jubileje, poručio je Janković.

Filmski festival Herceg Novi Montenegro film
Filmski festival Herceg Novi Montenegro film

Do 7. avgusta publika će imati prilike da vidi  97 filmova u četiri programske selekcije, što ovaj festival svrstava u red najznačajnijih filmskih događaja u regionu. Otvoreni bioskop na Kanli kuli je rezervisan za projekcije dugometražnih igranih filmova, dokumentarni će biti prikazivani na Trgu od muzike u Starom gradu, studentska ostvarenja u atrijumu Kuće Ive Andrića, a na tvrđavi Forte mare program Festivalski pobjednici.

-Festival se stalno razvija, i u svom nastojanju i ambicijama sada premašuje granice Mediterana i Jugoistočne Evrope, istakao je predsjednik Savjeta festivala, dramski pisac Stevan Koprivica. -On je značajan argument u prilog odluci da Herceg Novi učestvuje u kandidaturi  za titulu Evropske prijestonice kulture.

-Dogovorili smo se da nema stagnacije, to se ne smije dogoditi. Stajanje u mjestu i zadovoljavanje onim što je već bilo je pogubno po ovakve manifestacije, tako da svake godine pokušavamo da proširimo program, na kvantitativnom i kvalitativnom planu”, rekao je Koprivica, ističući da širenje programa ide ruku pod ruku sa poštovanjem tradicije festivala.

Koprivica je posebno  istakao selekciju studentskog filma, koja je “veoma ambiciozno postavljena” . Takmičarskog je karaktera. U okviru ove selekcije predviđene su i ozbiljne radionice filma. Ovaj program odavno je prevazišao granice regiona, pa će se na repertoaru u Kući Ive Andrića naći 43 ostvarenja iz cijelog svijeta, koja je odabrao crnogorski reditelj Vlado Perović.

Novi, prateći program su projekcije filmova na Luštici, u mjestu Gornji Klinci. -To je primjer kako hercegnovski Festival ide u korak sa evropskim festivalima šireći se na više punktova, sa ambicijom da filmska pozornica ne bude samo grad, već cijela Boka, ocijenio je Koprivica.

Prateći program festivala biće i okrugli sa temom Uloga nacionalne kinematografije u  prepoznatljivosti države, na kome će učestovati osam direktora filmskih centara iz regiona. -Ovaj okrugli sto jedan je od najznačajnijih događaja kada je u pitanju filmsko stvaralaštvo ne samo Balkana, nego i šire”, kazao je poslovni direktor Festivala, Zoran Živković.

Filmski festival Herceg Novi Montenegro film
Filmski festival Herceg Novi Montenegro film

On je još kazao da je za sve projekcije iznajmljena najsavremenija tehnika, trenutno najbolja u regionu tako da će publika uživati i u kvalitetu  slike i tona.

Da je festival važan kulturni, ali i događaj koji obogaćuje turističku ponudu grada, istakla je v.d. direktorka Turističke organizacije Herceg Novi, Bojana Blagojević. Ona je pozvala sve ljubitelje  sedme umjetnosti da dođu i uživaju u projekcijama pod otvorenim nebom i u prelijepom ambijentu.

Na pres konferenciji uoči sutrašnjeg početka Festivala čulo se da će ovo biti jedna od medijski najpropraćenijih manifestacija.  Dolazak su najavile domaće, ali i ekipe iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije.

Na otvaranju kanski laureat, francuski film„Dipan“

Festival će sutra veče otvoriti jedan od najznačajnijih  srpskih filmskih i dramskih umjetnika , Lazar Ristovski.  Otvaranje ni ove godine neće proći bez vatrometa, učestvovaće Mjesna muzika Đenovići, a domaćin i voditelj će biti glumac, Novljanin Miloš Pejović. Prvi film na repertoaru već treću godinu je i laureat festivala u Kanu . Ove godine je to”Dipan” francuskog reditelja Žaka Odrijara.

U 23 sata  publika će na Kanli kuli imati prilike da pogleda  filmsku dramu bugarsko-grčku koprodukciju,  „Lekcija“.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.