Od vinjeta država zaradila preko 612 hiljada eura

Lani u Boku uplovilo 460 brodova i više od 4.300 jahti

Sa proslogodisnjeg Superyacht Rendeyvousa u Boki Kotorskoj
Sa proslogodisnjeg Superyacht Rendeyvousa u Boki Kotorskoj

U luke Bokokotorskog zaliva tokom prošle godine bilo uplovilo je ukupno 460  brodova domaće i strane zastave, sa ukupno 441.694 putnika kao i 1.471 tona tereta– navodi se u izvještaju o radu Lučke kapetanije Kotor za 2015.

Ta Lučka kapetanija sa ispostavama u Tivtu, Herceg Novom i Zelenici, pokriva akvatorijum Bokokotorskog zaliva u kome se odvija najveći dio pomorskog prometa u Crnoj Gori. Prema njihovim podacima, lani je u Boku uplovilo ukupno  4.343 domaćih i stranih jahti, čamaca i glisera, sa ukupno 21.447 putnika i članova posade.

Dva inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor lani su obavila ukupno  715 inspekcijskih nadzora. Od toga su bila 92 inspekcijska pregleda na brodovima u sklopu kojih je izvršeno 460 kontrola po elementima sigurnosti plovidbe, pri čemu su za tri broda donešene mjere privremene zabrane isplovljenja do otklanjanja uočenih nedostataka.      Jeda od tih brodova bio je veliki italijanski kruzer „Costa Mediterranea“, koji je krajem avgusta prošle godine prilikom boravka u luci Kotor imao nesvakidašnju havariju na jednoj od soha za čamce, pa je jedan od njegovih tendera ostao zaglavljen, viseći verikalno niz lijevi bok broda. Zbog toga je 293 metra dugi kruzer od  85.700 bruto-tona, dobio zabranu isplovljenja, pa je neplanirano ostao u luci skoro dva dana dok kvar nije otklonjen, a oštećeni tender ponovno podignut na palubu broda.

Lani su inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor obavili  i 305 inspekcijskih pregleda na čamcima raznih namjena, te 318 pregleda u zoni morskog dobra, od čega su 48 bili pregledi objekata sigurnosti plovidbe, dok je inspekcijskih pregleda zbog davanja mišljenja za uzgoj ribljeg fonda, odnosno za izgradnju na obali bilo 12.    Pri tome su inspektori donijeli 18 prekršajnih naloga i izrekli ukupno 15.450 eura novčanih kazni, od čega je do kraja godine naplaćeno 11.195 eura.

Photo: S. Luković
Photo: S. Luković

Inače, Lučka kapetanija Kotor lani je obavljajući svoje poslove, prihodovala ukupno 975.367 eura, od čega se najviše – čak 612.993 eura odnosi na vinjete koje kao naknadu za plovidbu našim vodama, plaćaju strane jahte.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.