Ćirova pruga postaje biciklistička staza

Ćiro kroz Konavle
Ćiro kroz Konavle

U sklopu EU projekta “Bicikliranjem kroz povijest – revitalizacija stare uskotračne pruge ĆIRO”, u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013., počeli su radovi na prvoj fazi dionice Zvekovica – Glavska (16 km), koja se uređuje kao biciklistička staza koju ujedno mogu koristiti i pješaci.

Tim je povodom juče je održana konferencija za novinare.

Kroz predviđene radove čiste se dijelovi staze, postavlja čelična sigurnosna ograda, uređuje šest odmorišnih mjesta na lokacijama s lijepim pogledom na Konavosko polje i u blizini bivših željezničkih stanica, a na nekoliko dodatnih lokacija će se postaviti i pojedinačne klupe. Jedna od njih će biti i na samom ulazu u tunel “Mihanići”, gdje će se ujedno promovirati tzv. “bat watching” – promatranje nastanjenih šišmiša u tunelu koji izlijeću tijekom večeri. Bit će postavljena i signalizacija te zaštitni stupići kako bi se spriječio eventualni ulazak osobnih automobile na samu stazu. Završetak ove faze radova očekuje se tokom aprila 2016. Radovi su vrijedni 949.570,00 kuna, po najpovoljnijoj ponudi konzorcija “Konstruktor – Porticus”.

Na konferenciji za novinare  Božo Lasić, ispred Opštine Konavle, koja je nositelj na razini županije, rekao je kako se ovim projektom revitalizira kulturna baština i dodatno osnažuje turizam u ruralnim područjima.

Predviđene su još i aktivnosti organiziranja promotivnih utrka duž staze, nabavka bicikala koja bi bila na raspolaganju krajnjim korisnicima staze (biciklisti, turisti, lokalno stanovništvo), te uspostava sustava QR kodova i GPS mapiranja što će krajnjem korisniku omogućiti da se detaljno upozna s prošlošću željeznice putem vlastitog mobilnog uređaja.

Konavle - buduća biciklistička staza
Konavle – buduća biciklistička staza

Uz Opštinu Konavle ostali hrvatski partneri su Turistička zajednica Opštine Konavle i Agencija DUNEA koja je bila zadužena za prijavu projekta. Vodeći partner u BiH je Javno poduzeće Vjetrenica. Ukupna vrijednost projekta je 643.000 eura (4,9 milijuna kuna), a proračun hrvatskih partnera iznosi 293.000 eura (2,2 milijuna kuna), od čega je 83,85% bespovratnih sredstava sufinancirano kroz EU fondove.

Izvorwww.dubrovniknet.hr
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.