Princ Čarls stiže u Crnu Goru

Kraljevski par u posjeti našoj zemlji

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila
Princ Čarls i vojvotkinja Kamila

Britanski prinčevski par, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, nastavalju danas balkansku turneju posjetom Crnoj Gori.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posjetu našoj zemlji počinju na Cetinju, gdje će ih dočekati predsjednik države Filip Vujanović. Oni će se u prijestonici upoznati sa crnogorskom tradicijom i kulturom.

Princ Čarls će u Vladinom domu obići neke od najpoznatijih, hrišćanskih relikvija, poput ikone bogorodice Filarmose i razgovarati sa lokalnim ikonopiscima.

Članovi britanske kraljevske porodice će prisustvovati festivalu hrane i pića, gdje će imati priliku da probaju tradicionalne crnogorske proizvode i razgovaraju sa građanima.

Jedan od ulcinjskih maslinara, koji će izlagati na festivalu, pripremio je princu Čarlsu ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina i sadnicu autohtone masline.

Posjetu Crnoj Gori britanski prinčevski par nastavlja susretima u Podgorici, gdje će se princ Čarls odvojeno sastati s predsjednicima Skupštine i Vlade, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

Princ od Velsa će predstaviti opremu koja je donacija britanske vlade Carini Crne Gore, dok će vojvotkinja od Kornvola posjetiti sjedište UNICEF-a u Podgorici.

Britanski prinčevski par posjetu završavaju svečanim prijemom u njihovu čast. Posjeta članova kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska, ranije je saopšteno iz ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila su prije Crne Gore boravili u Hrvatskoj i Srbiji, a posjetu regionu nastavljaju u Prištini.

Ovo je druga posjeta princa Čarlsa Crnoj Gori, koji je kao 29-godišnjak prvi put posjetio našu zemlju 1978. godine, u okviru posjete SFRJ na poziv tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.