Anima – za bezbjednost Kotora i u Kotoru

ANIMA
ANIMA

Perfomansom „Sačuvajmo mir – za bezbjednost Kotora i u Kotoru” u organizaciji Centar za žensko i mirovno obrazovanje „Anima” biće održan u srijedu 16.marta s početkom u 17 sati na Trgu od oružja.

U sklopu akcija za mir povodom aktuelne političke krize u zemlji, ovim performansom „Anima” želi skrenuti pažnju i izraziti zabrinutost zbog „sve veće nesigurnosti grada i života ljudi u njemu”.

„Prošla je sedmica dana otkad je zapaljena diskoteka Maximus – kultno mjesto za provod i zabavu, mjesto u kom se održavaju maskenbali i maturske zabave i gostuju izvođačke zvijezde. Mjesto koje je, sviđalo se to nekom ili ne, postalo jednim od simbola današnjeg Kotora, a koje ovim činom dobilo jednu mračniju i realniju dimenziju neodvojivu od stvarnosti koju simbolizuje. Toj stvarnosti očito pripada i ćutanje odgovornih za bezbjednost grada koji u istu tišinu odlažu paljenje diskoteke, specijalce raspoređene po krovovima Kotora i sve češća ubistva i obračune interesnih grupa, u gradu prepoznatih kao kriminalni klanovi.

Razumijevanje i govor o najozbiljijim događanjima u gradu ostaju na nivou ćakula, spekulacija o kontinuiranom sukobu dva klana koji, u nedostatku jasnog osuđujućeg stava i akcija nadležnih, normalizuje i prihvata krajnje nasilje kao sastavni dio našeg svakodnevnog života. Moramo biti svjesni toga da će privikavanje na postojeći stepen nasilja rezultirati njegovom eskalacijom. Kada će biti dosta? Da li će se vlast oglasiti tek onda kada stradaju njihovi najbliži, ili za sebe već imaju obezbjeđenje, a u Kotor zalaze samo kada ih obavijeste da neće biti nasilja pa da mogu mirno da šetaju ili spavaju. Obični građani to odavno nisu u stanju, prvenstveno zbog nesnosne buke koju nadležni nisu kadri niti imaju volje da riješe već dugi niz godina. Tolerisanje ovakvih, naizgled nebitnih i tehničkih vrsta nasilja i zagađenja utrlo je put fizičkom nasilju koje je vrhunac dostiže likvidacijama i uništenjem imovine i objekata u samom srcu grada.

Kotor
Kotor

Mediji nas obavještavaju da policija očekuje nastavak sukoba klanova. Nećemo se pomiriti sa tim da smo potršna roba u Kotoru i da je Kotor mrtva kulisa kojim špartaju kruzerovci/e kao po gradovima koji su preživjeli prirodne katastrofe. Opiremo se strahu i licemjerju ovakvih politika i javnih govora” – kaže se u saopštenju ANIME.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.