Agencija za razvoj i zaštitu Orjena najavila brojne aktivnosti

Kuća
Orjen

Nakon uspješno završenog programa „Podigni glavu, otkrij Orjen“ opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena nastavlja sa aktivnostima u cilju promocije hercegnovskog zaleđa i valorizacije planinskog dijela naše opštine, poručio je danas na konferenciji za novinare rukovodilac Agencije, Željko Starčević.

On je podsjetio da je program okupio preko 550 učesnika tokom dva i po mjeseca. Uručio je zahvalnice za dragocjenu pomoć u organizaciji i realizaciji brojnih aktivnosti: planinarskim klubovima „Subra“ i „Niskogorci“ , nevladinim organizacijama „Orjen Outdoor“ i „Eko Boka“, kafe baru „Karakas“, konobama „Konak“ i „Gušti“.

Zajedno smo jači i računam da je ovo dobar primjer i saradnja treba da se podstiče, da teče dalje i širi se. Mi smo otvoreni i spremni da radimo sa svakim ko dijeli naše vrijednosti i želi da pomogne u valorizaciji i zaštiti Orjena, ali i turističkoj prezentaciji i razvoju privrede jer je bez toga svaka akcija na kratke staze – rekao je Starčević.

Željko Starčević
Željko Starčević

Goran Stanovčić, vlasnik kafe bara „Karakas“ poručio je da će ovakve akcije uvijek imati podršku mještana zaleđa i Mjesne zajednice Kameno.

Duško Avramović iz Planinarskog kluba „Subra“ kazao je da se napokon dešava ono za šta se oni zalažu dugi niz godina, zahvalio se Agenciji na podršci i odličnoj saradnji i istakao da će sa zadovoljstvom nastaviti da učestvuju u sličnim projektima.

Starčević je najavio brojne aktivnosti Agencije u predstojećem periodu.

Jedna od njih je stavljenje u funkciju šetačke i biciklističke staze na Kamenom. Ovim projektom na novi način će biti iskorišćen komad starog puta od 1700 metara, koji je u relativno dobrom stanju, a sa kojeg se pruža pogled na ulazak u zaliv i Herceg Novi. Na taj način grad dobija novu rekreativnu zonu, na manje od 10 minuta vožnje od kružnog toka u Meljinama, kazao je Starčević. Radnici Komunalno-stambenog preduzeća već su uradili veliki dio posla na čišćenju pojasa uz put. Narednih mjeseci biće završena saobraćajna regulacija – put će biti podijeljen na dvije staze, biciklističu i pješačku, biće urađena vertikalna i horizontalna signalizacija.

Put za Orjen
Put za Orjen

U saradnji sa Sekretarijatom za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi ovog mjeseca planirano je savjetovanje o graditeljskom nasljeđu hercegnovskog zaleđa, mogućnostima obnove i turističke valorizacije.

Nije na odmet vidjeti šta kaže struka, šta kažu zakoni, šta misle mještani kako to najbolje uraditi. Jer nije cilj bilo koga ograničiti već da svima bude bolje. Treba da vidimo šta se može, a šta ne, kako bismo povećali interesovanje turista i ujedno sačuvali te ambijentalne cjeline , kazao je Starčević.

Kako je rekao, do ljetnje sezone trebalo bi da bude poboljšana turistička signalizacija na području cijele opštine, na čemu već rade Turistička organizacija i Sekretarijat za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine.

Najavio je prvi Sajam domaće trpeze – 11. juna, na Kamenom, u crkvenoj kući crkve Sv. Jovana. Organizaciju su podržali Opština Herceg Novi i gradska Turistička organizacija.

Još jedan pionirski korak – na Orjenu će prvi put biti organizovano prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, 9. jula. Kako je rekao Starčević, ovakvi događaji se u Hrvatskoj uspješno održavaju i veoma su posjećeni. Smatra da je Orjen, kao „kamena planina“, pravo mjesto za održavanje ovakve manifestacije.

Najavljen je i drugi boćarski turnir na Orjenskom sedlu, na terenu koji je prošle godine, nakon 25 godina, aktiviran i zanimljivo je da je najviša tačka u Crnoj Gori na kojoj možete boćati (1600 metara nadmorske visine).

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.