Ucrtali vodni terminal aerodroma, pa onemogućili njegovo korišćenje

Obrađivači Prostornog plana za obalno područje sami sebe demantovali

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Obrađivači Prostornog plana posebna namjene obalnog područja Crne Gore (POP) praktično su onemogućili korišćenje budućeg tzv. vodnog terminala aerodroma Tivat, a kojeg Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) najavljuje već godinama i predvidjelo ga je Državnom studijom lokacije za područje tivatskog aerodroma.

Izgradnja vodnog terminala aerodroma Tivat planirana je u uvali Kukuljina u blizini praga piste 32, a taj objekat kako su ranije obećavali iz MORT-a, trebao bi omogućiti jednostavniji transfer pogotovo VIP putnika, koji bi sa aerodromima gliserima išli za Porto Montenegro i Portonovi. Iako je lociranje ovakvog sadržaja na tom mjestu relativno problematično sa stanovišta ograničenja u visini objekata zbog probijanja tzv. odlaznih i dolaznih ravni u odnosu na pistu aerodroma, vodni terminal uvršten je i u POP. Ipak, obrađivači tog kontroverznog planskog dokumenta, a koje predvodi Republički zavod za urbanizam i projektovanje iz Podgorice u vlasništvu Aca Đukanovića, u POP su uvrstili i ograničenje koje bukvalno onemogućava korišćenje pompezno obećavanog vodnog terminala, ali i mnogih drugih sadržaja u blizini.

„Zabranjeno je sidrenje i plovidba u uvalama Potpolje i Krtole, istočno od spojnice koja ide u smjeru 201.5 stepeni od uvale Račica na sjeverozapadu, od Bonića do južne obale u uvali Krtole.”- stoji na strani 167 nacrta POP-a.

Kada se to iscrta na karti, vidi se da su obrađivači POP-a za plovidbu zabranili ne samo prilaz budućem vodnom terminalu aerodroma, već i kompletnu uvalu Potpolje u kojoj je do sada bilo jedno od glavnih sidrišta u Tivatkom zalivu. Još gore od toga, u “zabranjenu zonu” potpao je cijeli plovni put koji vodi između Ostrva cvijeća i ostrva Sveti Marko kroz tjesnac Ralo. Sa ovim ograničenjem koje su ucrtali obrađivači POP-a, potpuno su blokirane i ne mogu se koristiti dvije marine na ovom području – ona u Bonićima preduzeća “Navar” i marina kod stare ciglane na Obali Đuraševića, podgoričke firme “Fab Live, kao i najveći remontni centgar za jahte i manje brodove u Crnoj Gori u Bonićima, te tankerski vez u tom tivatskom naselju preko kojeg “Jugopetrol” u Crnu Goru dovozi avio-gorivo. Zbog ovakve kardinalne greške obrađivača POP-a, MORT-u koje vodi javnu raspravu o nacrtu tog planskog domuneta, već su upućene primjedbe brojnih subjekata koji bi sa ovakvim ograničenjem ucrtanim u planu, bili bukvalno ostavljeni bez mogućnosti da rade posao koji obavljeju već godinama ili čak decenijama.

Zanimljivo je da POP uopšte nije ucrtao remontno-servisno brodogradilište za jahte u manje brodove u Bonićima koji na toj lokaciji egzistira već više od 70 godina, iako je razvoj servisnih kapaciteta za podršku jahtingu kao prioritetnoj grani turizma, prepoznat kao jedna od potreba sa državnog nivoa.

Obrađivači POP-a ucrtali su i potpuno neodgovarajuće lokacije za sidrenje brodova u Tivatskom zalivu, i to ispred luke Tivat, na sred plovnog puta koji vodi do gradskog pristaništa Pine i gradske marine Kalimanj, odnosno u uvali Kukuljina, na sred plovnog puta koje vodi ka marini i remontnom brodogradilištu u Bonićima, odnosno prema nesuđenom vodnom terminalu aerodroma Tivat.

1 komentar

  1. Svudje u svijetu planove sidrista ,plovne puteve ,pristanista ,svetionike ,bove i sve ostalo sto je u vezi obalne navigacije i plovidbe odredjuje pomorska struka odnosno Lucka Kapetanija.
    Nije to posao Zavoda za Uranizam iz Pdg ,nije to praking plac za automobile , gradske ulice i zelena povrsina.
    Za plovedbene puteve i sidrista veoma je bitno pored struke poznavati i obalu ,dubinu mora,morske struje ,situacije vezane za plimu i oseku pravac vjetrova ,potrebe obalne plovidbe , zone za izlov ribe ,pozicije luka ,za teretne brodove ,jahte ,luke za remont brodova poznavanje medjunarodnih pomorskih propisa itd.
    Nije More livada na kojoj se ucrtavaju parkinzi i putevi.
    Boka ima dugu tradiciju pomorstva i pomorskog obrazovanja, ima dosta Kapetana Duge plovidbe ,Male Obalne plovidbe,Luckih Kapetana ,Profesora na Pomorskom fakultetu ,strucnjaka za Pomorsko Pravo i Bezbjednost plovidbe itd i pored toga Urbanizam iz Podgorice pravi plan iz oblasti obalne plovidbe u Boki, jeli moguce ????

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.