Duša u kamenu – Fijamengova karoca gre…

Povodom 8. marta – Dana žena, sinoć je u crkvi Svetog Duha u Kotoru održan koncert pod nazivomDuša u kamenu“, posvećeni pjesniku, piscu i novinaru Jakši Fiamengu, koji već godinama sarađuje sa peraškim festivalom.

„U poeziji je najbolje ono što se ne reče, nego što se osjeti. Sve pjesme koje su ispjevane su male glazbene drame, pokušaj da se fiksira neka sudbina, da se zabilježi događaj, da se opišu krasote našeg zavičaja, a ovo je jedan zavičaj, Mediteran, Boka, Split, Komiža….“ kazao je Jakša Fijamengo pozdravljajući brojnu publiku.

Koncert je započeo nastupom klape Assa Voce iz Podgorice koji su izveli poznatu skladbu Piva klapa ispo´ volta, za koju je riječi napisao Fijamengo.

O Jakši Fiamengu, živoj legendi dalmatinske pjesme, iza kojeg je više od 450 uglazbljenih radova, govorio je Ante Mekinić iz Splita, publicista i promoter kulture.

Stihove iz Fiamengove knjige Karoca gre kazivali su Milica Cvijović i Saša Vidić.

Nastupile su klape Assa Voce, Alata, Maris, Lungo Mare i Nada Baldić, Incanto, Legate.

Koncert je završen poznatom Fijamengovom skladbom Karoca, po kojoj je i napisao knjigu Karoca gre.

Pisac i pjesnik, novinar i urednik, Komižanin i Splićanin, Jakša Fiamengo – sinonim je pjesničke Dalmacije i stiha koji budi slike u svijesti čitalaca. Njegove su pjesme ukomponovali najistaknutiji kompozitori hrvatske estrade, klapske pjesme, pisci za horove i dječje ansamble.

Iako stihove popularnih hitova Karoca, Piva klapa ispo´ volta, Infiša san u te, Ništa nova, Nadalina, Nokturno, Vagabundo, A vitar puše, kao i klapskih klasika Sutra će te ponit, Ruko moja što si takla, Kad mi bude leći, Parce mihi Domine, Injoštar, Da mi se providi i drugih, znaju i stari i mladi, malo ljudi zna da su potekle baš iz pera, ovog vrhunskog pjesnika. Jer „Jakša je pjesnik, a ne pomoćna snaga kompozitorima – on uglavnom ne piše na muziku već se ona piše na njegove stihove.“

U sklopu Kotorske koncertne sezone koncert su organizovali Međunarodni festival klapa Perast, Muzička škola „Vida Matjan“ i KotorArt uz potporu opštine Kotor.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.