Međunarodni dan žena 8.mart

Kamelija
Kamelija

Godine 1910. u Kopenhagenu, na Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalistica, a na prijedlog Clare Zetkin, odlučeno je da se 8. mart proglasi Međunarodnim danom žena. Odluka je donesena kako bi se time obilježila uspomena na velike proteste američkih žena održane 1909. u sklopu borbe za opšteg pravo glasa.

I mnogo prije toga žene su se štrajkovima i pobunama borile za svoja prava tražeći bolji položaj u društvu.

Teškoće žena počele su njihovim sve većim uključivanjem u proizvodnju. Ekonomsko osamostaljivanje žena bilo je i ostalo temelje na kojem su poslije građeni svi oblici borbe za ravnopravnost.

Iako su mnogi režimi onemogućavali tu borbu, u najvećem broju zemalja žene su se izborile za pravo glasa, za iste nadnice kao i muškarci, raspolaganje imovinom, za pravo na rastavu braka i na pobačaj. Ipak, ni u najrazvijenijim državama ta prava još nisu potpuna.

Zbog dvostruke uloge – proizvođača i majke – emancipacija žene dugotrajan je proces, stoga obilježavanje Dana žena ne gubi svoj smisao.

Kamelija
Kamelija
Podijeli

1 komentar

  1. Ma što sad da Vi spjegam iz ove zemlje vječito proćetalije tulipana,e bo ma kako da Vi depešam koji posti bukečić da Vi se nađe prirucu..ono da malo mavate sa bokečićem kola fijaka,a pusti garofali su u sve kolurite i injuli i dupli malo malo ma deboto skoro i ne mirišu pustu muku e to Vi je takva stađon ovamo,,,e,,SUNCE je pustu muku daleko i ne peče đaolju jednu stvar. E sve Vi koje nosite kotule,vešte i.t.d. neka Vi je sretan DAN ŽENA-osmi mart…..đurica amsterdam-ŽIVJELE i nemote dosta noge podizati-adiote.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.