Veliki uspjeh flautistkinja na takmičenju duvača “Davorin Jenko” u Beogradu

Flautistkinje iz Kotora sa profesoricom

Na Međunarodnom takmičenju duvača “Davorin Jenko” koje se održava u Beogradu, učenice muzičke škole “Vida Matjan”  osvojile su sljedeće nagrade: U disciplini flauta -solo

1.Maja Vulović- 100 poena i Specijalna nagrada – klasa prof. Angela Mijušković

  1. Tamara Živković – Zlatna lira – klasa prof. Andrea Živković

3.Nastasja Barović – Srebrna lira -klasa prof. Angela Mijušković

  1. Jovana Mršulja – Srebrna lira -klasa prof.Tamara Knežević Kovač

 5.Marija Sinđić – Srebrna lira -klasa prof.Tamara Knežević Kovač

Davorin Jenko, poznati kompozitor i dirigent, rođen je 1835. u Dvorju kod Kranja, a umro 1914. u Ljubljani (Slovenija). Od 1859 do 1862. bio je horovođa “Slovenačkog pevačkog društva” u Beču. U to vreme komponovao je popularne slovenačke horove, među kojima i “Naprej zastava slave” koja je kasnije korišćena kao slovenačka himna. Svoj rad nastavlja kao horovođa “Srpskog crkvenog pevačkog društva” u Pančevu i “Beogradskog pevačkog društva”, komponujući za horove na srpsku patriotsku poeziju. Postavši dirigent Narodnog pozorišta stvara muziku za više od 80 pozorišnih komada (“Đido”, “Seoska lola”, “Potera”, “Vračara”, “Pribislav i Božana”, “Marko kazuje na kome je carstvo” sa završnim horom “Bože pravde” koji se koristi kao srpska nacionalna himna) i nekoliko koncertnih uvertira (“Kosovo”, “Milan”, “Srpkinja”, “Aleksandar”). Jedan je od prvih romantičara u slovenačkoj muzici i, iako Slovenac, jedan od najznačajnijih predstavnika muzike romantizma u Srbiji. Ovde daje pečat čitavom jednom razdoblju. Usavršava klasičan srpski “komad sa pevanjem”, podiže instrumentalnu muziku na viši umetnički nivo, stvara prvu srpsku operetu (“Vračara” ili “Baba Hrka”, praizvedena 1882.) i udara temelje razvoju srpske opere.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.