Bijeljani posao umjesto kod kuće, mogu naći u Puli i Rijeci

Dok Crna Gora guši svoju brodogradnju u korsit jahtinga, hrvatska brodogradilišta cvjetaju

Bijela
Bijela

Dok Crna Gora zbog favorizovanja jahtinga i projekata kanadskog milijardera Pitera Manka svjesno već godinama guši svoju brodogradnju i brodoremontnu industriju, hrvatska brodogradilišta doživljavaju pravi procvat i pod hitno traže nedostajuću kvalifikovanu radnu snagu u inostranstvu.

Vlada Crne Gore 2007 je zbog njegove prodaje Piteru Manku kao placa za marinu i gradnju stanova za prodaju na tržištu, Manku prodala i zatvorila vojno brodogradilište Arsenal u Tivtu pri čemu je 490 ljudi ostalo bez posla, kao i 200-tinjak kooperanata te firme. Na ulici će se uskoro naći i preostalih skoro 200 radnika nekadašnjeg giganta – Jadranskog brodogradilišta Bijela u kome je Vlada lani uvela stečaj i sada njegovu imovinu prodaje „na kilo“ zainteresovanim kupcima, dok je koncesija za gazdovanje brodogradilišnom lukom Bijela, „već viđena“ u rukama konzornicuma Porto Montenegro-Damen koje je jedini podnio prijavu na tender Ministastva pomorstva i saobraćaja. Bijela zbog stečaja i očekivane prodaje „Damenu“, holandskom brodograđevnom konzorcijumu koji sa Porto Montenegrom namjerava na prostoru aktuelnog velikog brdogradilišta napraviti značajno manji servisni centar za mega-jahte kao dopunu Mankovoj marini u Tivtu, već mjesecima ne prima na remont brodove iako stalno za to dobija ponude od brojnih stranih brodara.

Preostali radnici Jadranskog brodogradilišta najavili su da će opet pokrenuti prosteste jer već duže preživljavaju od minimalca u iznosu od nepunih 200 eura po čovjeku, a firma im se gasi. Za to vrijeme u susjednoj Hrvatskoj, brodogradilišta koja doživljavaju pravi tržišni procvat, traže skoro 1.200 nedostajućih iskusnih radnika raznih profila. Tako je „Uljanik Grupa“ iz Pule iskazala potrebu za 1.000 radnika deficitarnih brodograđevnih zanimanja -mahom zavarivača, brodomontera i brodocjevara. Ta kompanija naime, u svojoj knjizi narudžbi trenutno ima ugovorenu gradnju 21 novog trgovačkog broda do 2018, godine, od kojih brodogradilišta “Uljanik” u Puli i “Treći maj” u Rijeci samo ove godine treba da naprave i kupcima isporuče sedam brodova.

Nekada glavni konkurent Bijele na tržištu brodoremonta na istočnom Jadranu, remontno brodogradilište “Viktor Lenac” iz Rijeke, traži preko 150 radnika i to uglavnom zavarivača, skelara i cjevara, a na spisku deficitarnih zanimanja su i hidrauličari, električari i razni monteri.
Dok u crnogorskoj Vladi tvrde da brodogradnja i brodoremont kod nas nemaju perspektivu, zbog čega su već ugasili Arsenal i sada zatvaraju Bijelu, “Viktor Lenac” je lani imao rekordno uspješnu poslovnu godinu u kojoj je ta firma ostvarila ukupan promet od skoro 70 miliona eura i čistu dobit od oko 3,6 miliona eura.

“Lenac” je tokom 2015. Obavio 82 standardna remonta trgovačkih brodova, te veliki posao rekonstrukcije specijalnog broda za polaganje kablova “Cable Enerprise”. Finansijski najznačajniji međutim, bio je posao generalnog remonta ratnog broda USS “Mount Whitney”, komandnog broda američke Šeste flote koja djeluje u Mediteranu. Samo za radove na tom brodu Amerikanci su “Lencu” platili preko 30 miliona dolara, što dokazuje da su remonti ratnih brodova a što je bila osnovna djelatnost ugašenog tivatskog Arsenala, jedna od finansijski najisplativijih djelatnosti uopšte.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.