Pokrenuli zaštitu njeguškog pršuta

Njeguški pršut
Njeguški pršut

Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta, pokrenulo je kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, postupak za geografsku zaštitu za njeguški pršut.

Uz Zahtjev za zaštitu geografske oznake, navode iz Udruženja, bilo je neophodno izraditi stručan i obiman Elaborat i usaglasiti ga sa domaćim i evropskim standardima i zakonodavstvom.

Autori projekta su predsjednik Udruženja Marko Radonjić, pravni savjetnik Udruženja Ljubomir Vulović i profesor prehrambene tehnologije Aleksandra Martinović.

“Da bi njeguški pršut dobio status zaštićene geografske oznake, mora ispuniti niz uslova predviđenih Specifikacijom. Njeguški pršut se mora proizvoditi po ustaljenom tradicionalnom tehnološkom postupku. Proizvodnja se mora obavljati na nadmorskoj visini većoj od 800 metara i isključivo na administrativno geografskom području Njeguša“, objašnjavaju iz Udruženja.

Na Njegušima je registrovano 13 proizvodnih objekata, kapaciteta oko 100.000 pršuta.

Njeguški pršut
Njeguški pršut

“Da bi njeguški pršut stekao status zaštićenog proizvoda biće neophodno da registrovani proizvođači dodatno osposobe svoje objekte i usklade proizvodnju sa izuzetno zahtjevnim standardima koje nameću domaći i evropski propisi“, dodaju oni.

Ostvarenjem ove zaštite, kažu iz udruženja, obezbijediće se građansko pravna zaštita za ovaj proizvod i na taj način će se izbjeći plagiranje i krivo predstavljanje drugih proizvođača, koji na taj način dovode u zabludu potrošače.

Zaštićeni njeguški pršut će, pored deklaracije imati i vidno istaknuti znak zaštićenog proizvoda, što će kod potrošača povećati povjerenje prilikom kupovine i povećati sigurnost u kvalitet proizvoda i uvjerenje da je proizveden na području Njeguša“, zaključili su u saopštenju

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.