Ozon: Zaustaviti gradnju na obali – peticija „Spasimo obalu“

Devastacija obale Kostanjica
Obala Kostanjica – foto Boka News

Nevladina organizacija Ozon pokrenula je peticiju „Spasimo obalu“ kojom traže da se proglasi moratorijum za gradnju na primorju.

„Nakon što je grupa nevladinih organizacija koje su podržale Inicijativu da se Nacrt prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore i Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu povuku sa javne rasprave i tražile od Ministarstva održivog razvoja i turizma da se u najkraćem mogućem roku inicira javna rasprava o predlogu za stavljanje moratorijuma za gradnju na crnogorskoj obali, smatrali smo da je potrebno i omogućiti da se i građani Crne Gore izjasne o tim zahtjevima, što je i njihovo pravo garantovano Ustavom, čitavim nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora“, naveli su iz te NVO.

U tu svrhu, kako su naveli, je pokrenuta online peticija pod sloganom ,,Spasimo obalu”, koja je dostupna na linku http://www.peticije24.com/spasimo_obalu putem koje će građani moći ne samo da podrže inicijativu grupe nevladinih organizacija, „već i da putem foruma komentarišu nacrte planskih dokumenata koji su na javnoj raspravi i uopšte javne politike ne samo u oblastima prostornog planiranja i uređenja prostora, već i održivog razvoja i svim drugim povezanim oblastima, što je trebalo da u fazi ranih javnih konsultacija inicira resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a što nesporno nije učinjeno na adekvatan način“.

Petrovac
Petrovac

„Pozivamo sve građane Crne Gore da pokušamo spasiti ono što se još spasiti može, jer su štete pričinjene planskom, neplanskom i nelegalnom gradnjom i devastacijom prostora i životne sredine, nanijele orgomne ekološke i ekonomske štete našem društvu, zbog kojih ispaštaju i sadašnje a ispaštaće i buduće generacije“, kažu iz Ozona.

Spasimo obalu
Spasimo obalu

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.