Dževerdanović: robijaši napred, policija stoj

Organizatori Kotorskog karnevala tvrde da izbacivanje grupne maske „Špijuni su među nama“ sa maskenbala, nema veze sa politikom, već sa uniformama

Lastovski karneval 2016.
Lastovski karneval 2016.

Direktor Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora Miloš Dževerdanović (DPS) demantovao je da izbacivanje grupne maske „Špijuni su mežu nama“ sa maskenbala u subotu veče u Radanovićima, a koji je održan u sklopu karnevalskih svečanosti, ima veze sa politikom.

Prema tvrdnjama aktera i svjedoka ovog događaja koji nisu željeli da im se imena navode u štampi masci „Špijuni su među nama“, ulazak u dvoranu gdje se odvijao maskenbal, zabranila je predsjednica Upravnog odbora JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ iz Kotora i članica OO DPS Kotor, Vjera Rašković-Perojević sa obrazloženjem da je ona „politička“ i „nekorektna“. Grupnu masku „Špijuni su među nama“ a koja se u proteklih dvadesetak dana već okitila prvom nagradom na Lastovskom karnevalu u Tivtu, te četvrtom nagradom na maskembalu Praznika mimoze u Herceg Novom čini dvadesetak mladih iz Tivta, obučenih u policijske i robijaške uniforme sa natpisima na leđima – kum, bratanić, stric, tatin sin, investitor , a sve u pratnji „advokata Biberovića“. Maska koja je jasna aluzija na trenutno najaktuelnija hapšenja niza političara zbog milionskih malverzacija, bila je apsolutni hit na karnevalima u druga dva bokeljska grada, a gdje su se “Špijuni“ u proteklih dvadesetak dana već okitili prvom nagradom na Lastovskom karnevalu u Tivtu, te četvrtom nagradom na maskenbalu Praznika mimoze u Herceg Novom.

„Nije tačno da organizator, u liku g-đe Vjere Rašković Perojević nije dozvolio učešće na maskanbalu grupnoj maski „Špijuni su među nama“. Na ulaznim vratima stoje osobe koje imaju dugogodišnje iskustvo u maškaranju čiji je jedina uloga da ne dozvole da se pod navodnom maskom provuku i one koje kvalitetom ne odgovaraju ali i porukom koja može da ima uvredljiv karakter.“- kazao nam je juče Dževerdanović. Dodao je da organizatori karnevala u procjeni politilke korektnosti maski, postupaju „na osnovu vjekovne tradicije i „Protokola Kotorskih karnevalskih fešta“ prihvaćenog na sjednici Uprave NVO Fešta i predstavnika svih karnevalskih grupa na čelu sa tadašnjim Kapom karnevala, Jovicom Martinovićem 30.januara 2009.”

“Članom 6. pomenutog protokola između ostalog je propisano da se neće dozvoliti pristup maskama sa nacionalnim obilježjima, kao i maskama koje bi nosile komplete aktuelnih uniformi državnih i javnih službi, što je u ovom slučaju bilo prisutno. Grupa je imala mogućnost da uđe pod uslovom da ukloni nacionalna i državna obilježja, što je ista odbila.”- kaže Dževerdanović.

Inače, “policajci” koji prate robijaše u masci “Špijuni su među nama” uopšte ne nose zvaničnu policijsku informu Crne Gore, dok niko od “robijaša” nema prepoznatljiv lični identitek koji bi ga jasno povezao sa bilo kojim od u međuvremenu uhapšenih političara.

Uprkos tome, Dževerdanović je kategorički odbacio optužbe da su organozatori karnevala uveli političku cenzuru istakavši da je “jasno o čemu se radi”.

Spuškim zatvorenicima i policiji nema mjesta na karnevalu
Spuškim zatvorenicima i policiji nema mjesta na karnevalu

„Nekome to može da se sviđa, a nekome ne. To nije stvar lične percepcije, već poštovanja normi i Protokola.“- tvrdi direktor KC Kotor. On je odbacio navode da je počasni doživotni Kapo karnevala mr Jovica Martinović nedavno smijenjen sa mjesta glavnog i odgovornog urednika satiričnog karnevalskog lista „Karampana“, istakavši da se on lani iz zdravstvenih razloga povukao sa mjesta Kapa, te da „bi ga neko s nekog mjesta smijenio, on prvo treba da bude postavljen.“

„Izrada figure ovogodišnjeg karnevala pripala je sadašnjem Kapu Luki Knezoviću, koji je poznati karnevalista i veliki znalac u toj oblasti. Martinović je zbog toga bio ljut i odbio je da sarađuje na uređivanju lista „Karampana“…. „Karampana“ ima svoj uređivački odbor koji je formirao Savjet Kulturnog centra, gdje je svakako bilo mjesta i za Martinovića, koji je svojim nezadovoljstvom napred iznešenim, jednostrano, nažalost, napustio rad na listu „Karampana“ i time doveo u pitanje i njeno ovogodišnje objavljivanje, što se na sreću i radost čitalačke publike neće desiti.“- istakao je Dževerdanović dodajući da „nema nikakve cenzure, političke niti bilo kakve drugo i neće je biti.“

Jovica Martinovic
Jovica Martinovic

Martinović na fejsbuku objavio da je smijenjen, Dževerdanović priča o „reorganizaciji“

Bivši dugogodišnji Kapo karnevala i urednik „Karampane“ Jovica Martinović, međutim na fejsbuku je objavio da je smijenjen sa mjesta glavnog odgovornog urednika tog lista koji izlazi jednom godišnje i humorom i satorim izvrgava ruglu sve negativnosti u lokalnoj sredini, po pravilu jasno adresirajući krivicu za te probleme na državnu i lokalnu vlast. Martinović je objavio i pismo koje mu je Dževerdanović uputio 2.februara i u kome ga obavještava da nije prihvaćena Martinovičeva ideja da lik ovogodišnjeg karnavala bude “BURAZER GOLEMOVIĆ, potpuno bezličnog lica sa lopovskom maskom, koji drži u rukama marionete na koncima”.

„Koliko sam razumio – tekstove za humoristički list „Karampana“ bi trebalo da cenzuriše osoblje Gradske biblioteke i čitaonice. Tokom moje pedesetogodišnje saradnje i uređivanja lista „Karampana“ samo se prvih nekoliko godina dešavalo da državni tužilac zatraži tekstove na pregled, a tokom zadnjih 40 godina nije bilo nikakvog pregleda niti cenzure, jedino je prije par godina tadašnji direktor Centra pokušao da nešto izmijeni, ali je bio odbijen. Izjavljujem da ni ove godine neću dozvoliti nikakvu cenzuru tekstova u „Karampani“, a preuzimam na sebe svaku odgovornost za objavljene materijale anonimnih saradnika i moje priloge.”-napisao je Martinović 28.januara Dževerdanoviću, na što mu je ovaj pet dana kasnije, odgovorio da će “Redakcijski odbor koji je formiran sa dijelom zaoslenih iz Gradske biblioteke, raditi na uređivanju lista “Karampana”, tako da se ne radi o cenzuri, nego reorganizaciji ovog dijela posla”.

Dzeverdanovicev dopis Martinovicu
Dzeverdanovicev dopis Martinovicu

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.