Replike hladnog oružja

Replike hladnog oružja – izložba Andrije Ramadanovića

„Replike hladnog oružja od V vijeka prije nove ere do XVIII vijeka” naziv je izložbe autora Andrije Ramadanovića koja je otvorena u četvrtak u Pomorskom muzeju Kotor.

Ovom izložbom Pomorski muzej započeo je program za 2016. godinu, koji će biti u znaku obilježavanje desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, kazala je u svom uvodnom izlaganju Mileva Pejaković Vujošević direktorica Muzeja.

„Izložbu koja je večeras pred vama doživljavam kao svojevrsnu Enciklopediju – 23. vijeka Evrope, njene istorije, njenih naroda. Svaki od 39 izloženih predmeta nije proizvod slučajnosti, već plod detaljnog učenja, istraživanja rada i ljubavi. Andrija Ramadanović nas uči da na drugačiji način gledamo na oružje, da se vratimo starim vještinama izrade hladnog oružija i vještinama rukovanja.

Želim da istaknem jednu simboliku, a to je što oružije pred nama večeras leži zatvoreno u vitrinama, kao i prije deset godina, kada je crnogorski narod mirnim putem povratio državu. Želim da vjerujem da ćemo i ubuduće oružije u Crnoj Gori gledati samo u muzejima i na izložbama““ – kazao je otvarajući izložbu kustos Ilija Mlinarević.

„Ovi predmeti su na neki način živa istorija. Pokušajte shvatiti ljude koji su to oružije koristili kroz različite periode istorije. Izložba je rađena tematski po cjelinama. Ovo je jedan aspekt moje ličnosti, bića, ljubavi koji je bio dugo skrivan. Zahvaljujući ljudima iz Pomorskog muzeja imao sam prvu izložbu prošle godine, koja je bila drugačije koncipirana u odnosu na ovu večeras “ kazao je između ostalog autor Andrija Ramadanović.

Andrija Ramadanović se od svoje sedme godine bavi izradom replika oružja, mačeva, sablji, bodeža, štitova, sjekira, buzdovana… Ovo mu je druga izložba.

U muzičkom dijelu programa na gitari nastupila je Ivana Starčević, učenica Muzičke škole „Vida Matjan”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.