Najtopliji januar na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja

Toplo vrijeme - Perast
Topli januar – Perast

I prvi mjesec 2016. godine se pridružio nizu uzastopnih rekordno toplih mjeseci na globalnoj razini.   Januar 2016. je već deveti  uzastopni mjesec koji je postavio novi globalni mjesečni temperaturni rekord.  Temperaturni podaci postoje od 1880. godine.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u januaru  2016. godine je bila  za 1.04 °C veća od temperaturnog prosjeka za januar  za 20. stoljeće, a on iznosi 12.0°C.  To je i  drugo najveće ikad zabilježeno temperaturno odstupanje od prosjeka za bilo koji mjesec od 1880. godine.  Rekordno odstupanje od prosjeka (+1.11°C)  za  pripadni mjesec  drži januar 2015. godine.

Tako su posljednja dva mjeseca jedini mjeseci na globalnoj razini koji su  za više od 1°C topliji od prosjeka. Januar 2016. je  za 0.16°C topliji od dosad rekordno toplog januara iz 2007. godine.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u januaru  bila  za  1.56  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće . Po temperaturi kopnenih površina topliji je bio samo januar iz 2007. godine.

Rekordna toplina je u januaru  zabilježena širom sjevernog Sibira (temperature su bile i više od 5°C iznad klimatološkog prosjeka 1981.-2010), u dijelovima jugoistočne Azije, na jugozapadu Azije i Bliskom Istoku, u većem dijelu Južne Afrike te dijelovima Centralne i Sjeverne Amerike.  Skoro čitava Juđžna Amerika je bila toplija od prosjeka.

Sjever Meksika, Skandinavija te područje središnje Azije oko Mongolije su bili hladniji od prosjeka, a u nekoliko područja je bilo i znatno hladnije od prosjeka. U nekim krajevima zapadne Rusije i središnje Azije prosječne mjesečne temperature su bile najmanje 5°C  niže od prosjeka.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u siječnju   2016.   je bila najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.86 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće.

Na Sjevernoj polulopti januar  2016. (središnji mjesec klimatološke zime)  je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.23 °C  također  bio    rekordno  topli januar . I na Južnoj polulopti januar 2016.  (središnji   mjesec klimatološkog ljeta) je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.86 °C bio   najtopliji  januar.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.