MZ Krtoli – table prvo na ćirilici

Radovići
Radovići

Mjesna zajednica Krtoli zvanično je zatražila od Opštine Tivat da table sa nazivima ulica i naselja a koje su postavljene ovih dana na području te MZ, budu promijenjene na način što će natpisi na njima biti ispisani prvo ćirilicom, a potom latinicom.

To trenutno nije slučaj jer su imena ulica i naselja u toj MZ, kao i u svim drugim djelovima Tivta ispisana prvo latinicom, pa ćirilicom. Uz podsjećanje da su po Ustavu Crnme Gore oba pisma ravnopravna, Odbor MZ Krtoli u dopisu upućenom nadležnim organima Opštine Tivat, tvrdi da aktuelne table sa prvo latiničnim, a potom čiriličnim natpisima „ogroman broj građana Krtola smatra kršenjem Ustava i jednim vidom provokacije i favorizovanja latiničnog pisma.“

„To po mišljenju građana, duboko zadire u tradicionalne vrijednosti po pitanju kulture i jezika.“- stoji u dopisu Odbora MZ Krtoli.

IzvorS. L.
Podijeli

3 Komentari

  1. Da se poštuje tradicija, ne bi tražili navedene promjene. Koliko znam, to je prvi put u istoriji na tom području, ali ne čudi me, s obzirom da je veliki priliv stanovništva sa strane pa je “moderno” prihvatiti drugačije mišljenje od tradicionalnog. Što se kulture i kulturnih događaja tiče, žalosno je ali istinito, bila je na mnogo višem stepenu prije 50 godina nego danas.

  2. Koliko je poznato Krtoljani su uglavnom pravoslavci od uvjek. U skoli se uvjek ucila prvo cilrilica pa latinica.
    Da bi svi bili zadovoljni neka npr u Krasice dje su vecina katolici prvo napisu na latinicu pa na cirilicu.
    U Boki su tradicionalno i latinica i cirilica i pravoslavci i katolici.
    Krtole je nekad imalo svoju opstinu i bili su brojniji nego stari tivcani. Starosjedioci Tivta jesu katolici ali ono malo iznad Tivta, centar Tivta je bila ledina prije 50-tak godina a Krtole datiraju vjekovima unazad.

  3. Istine radi, nijesmo od juče i ponekad je potrebno pogledati u nazad da bi promislili šta će biti sjutra…..pogledali se u istoriju Krtola u poslednjih nekoliko vijekova pa i više koji su objelodanjeni ili se nalaze u arhivima vidjeće se kakav je duh Krtoljana bio i zato sasvim je pozitivno da oni u ovom turbulentnom vremenu kada se sve mjenja i poništava žele zadržati dio svoje tradicije. Krtoljani su mnogo izgubili nešto svojom nesmotrenošću a nešto moćnika i politike……. Francuzi su 1807 godine zabilježili da Krtoli imaju 1000 stanovnika, od toga 150 vojnika tj ljudi koji mogu nositi oružje kao i 10 pandura dok je Tivat imao 600 stanovnika, 115 vojnika i 6 pandura……znači bio je mnogo manji…….krtoljska opština išla je od rijeke Gradiošnice, preko krtoljskog polja, solane u Solilima, ostrva Prevlake, Školja i Otoka kako su ih zvali i jednog dijela luštičkog poluostrva, znači na mjesta gdje su danas najvažniji turistički resursi u današnjoj opštini Tivat. Vlasništvo nad zemljom krtoljske opštine svakim danom svodi se na sve manje ličnog imanja u cilju “opšteg razvoja” čime se gubi indetitet Krtoljana. I zato je opravdan zahtjev od mještana da bar nazivi mjesta u Krtolima ostanu prvo na ćirilici, pa na latinici, pismu koje je tradiciji življenja tih ljudi.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.