Sjeverni Jadran pogodila razorna ciklonalna plima i zapadni vjetar

Sjeverni Jadran nevreme 10. 2 2016.
Sjeverni Jadran nevrijeme 10. 2 2016.

Najjače nevrijeme ove godine pogodilo je dijelove sjevernog Jadrana i sjeverne Dalmacije. Duboka ciklona centrom se tokom srijede premještala sa sjevernog Jadrana dalje prema unutrašnjosti. U kombinaciji sa prolaskom hladne fronte donijela je burna meteorološka zbivanja u velikom dijelu Jadrana . Olujnu ciklonu Crometeo tim je nazvao Alen.

Meteorološka vijest dana je izražen ciklonalna plima na dijelu obale. Naime, kako smo i najavili prethodna dva dana, kombinacija ciklonalne plime i visokih valova uslijed jakog do olujnog zapadnog vjetra (pulenta) poplavila je dijelove obale od Zadra do Istre. Sredinom dana najteže je ovom nepogodom bio pogođen grad Rovinja, javlja Crometeo tim.

Višemetarski valovi

Na otočiću Sveti Ivan na Pučini kod Rovinja jutros su udari pulenta dosezali 106 km/h. Ne čudi stoga da su visoki valovi zapadnog vjetra preplavili rovinjsku obalu, a u kombinaciji s izraženom ciklonalnom plimom načinili su značajnu materijalnu štetu na vozilima i objektima uz vodu. Valovi i nabujalo more poplavili su i oštetili na desetke automobila, a more se prelilo u podrume i niže dijelove ugostiteljskih objekata, stambenih i poslovnih zgrada.

Foto Crometeo
Foto Crometeo

Najteže stanje bilo je između 10 ujutro i 1 sat poslijepodne, a onda je došlo do postupnog smirivanja vremena. Zanimljivo je da je najjači udar vjetra u Istri danas izmjeren u njenoj unutrašnjosti. Naime, na automatskoj meteo postaji u Pazinu oko 4 sata ujutro izmjeren je orkanski udar vjetra od 117 km/h.

Jak pulenat s olujnim udarima puhao je i na širem zadarskom području. U gradu Zadru u ranim popodnevnim satima bilo je grmljavinskih pljuskova, a grad je prolazno zabijelila tuča. Visoki valovi i plima najviše su pogodili Obalu kneza Trpimira, od Sfinge do Maraska parka, gdje je uzburkano more izbacilo nekoliko drvenih brodova i gumenjaka.

Rovinj nevrijeme 10.2 2016.

Poplavljen Starigrad Paklenica

Plimom i olujnom pulentadom bio je pogođeno i područje Starigrada Paklenice.

– Valovi visoki nekoliko metara oštetili su brodice u nezaštićenim dijelovima obale, a more je prodiralo duboko na obalu. U nekoliko obalnih ugostiteljskih objekata sredinom dana bilo je i do pola metra vode, te je načinjena značajna materijalne šteta. Polomljene su brojne klupe na šetnicama uz more, a voda je dizala ploče i kamene blokove – rekao nam je Kristijan Fešte, član Crometeo tima iz Starigrada.

Najjači udar vjetra u Hrvatskoj danas je izmjeren na biokovskom vrhu Svetom Juri na Biokovu. Tamo je nešto prije 8 sati ujutro izmjeren udar od čak 158 km/h. Iza 3 sata poslijepodne temperatura se na ovom, najvišem obalnom vrhu Hrvatske, spustila na -4°C uz snijeg, i daljnju tendenciju pada.

Obilna kiša

Prema podacima Crometeo mreže stanica Pljusak.com, posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Poljanama na padinama Učke, 116 litara po kvadratnom metru. Slijede Njivice na otoku Krku sa 109 i Volosko sa 73 litre. Ipak, najviše oborina u Hrvatskoj palo je u Gračacu, čak 138 litra po kvadratnom metru. U Dalmaciji je najviše palo u na HE Prančevići kod Srijana, sa sjeverne strane Mosora. Tamo je do 13 sati pala 101 litra kiše.

Foto Crometeo
Foto Crometeo

Nova plima u ponedjeljak?

Iako će se vrijeme djelomično smiriti, vjetar će tokom večeri sve više slabiti. Novo jačanje juga na Jadranu očekuje se u dane vikenda, no današnje vrijednosti brzine vjetra neće se ponoviti. Novi problemi s vjetrom i plimom mogli bi se javiti u ponedjeljak.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.