Tivat – „Morsko dobro“ će ove godine najviše investirati u zaštićeni spomenik prirode

Solila
Solila

JP „Morsko dobro“ Budva ove će godine iz svog dijela prihoda ostvarenih davanjem u zakup djelova obale u Tivtu, u toj opštini investirati oko 100 hiljada eura – navedeno je u Planu korišćenja sredstva tog JP za 2016 koji je upravo usvojila Vlada. „Morsko dobro“ ove godine očekuje da će imati ukupan prihod od svojih poslovnih aktivnosti u iznosu od 6,4 miliona eura od čega polovina treba da se prebaci primorskim opštinama.

Naime, prema Zakonu o finansiranju lokalne uprave, „Morsko dobro“ opštinama ustupa 50 odsto ukupnog iznosa sredstva koje prihoduje sa njihove teritorije, a opštine imaju obavezu da taj novac ulože u finasiranje cjelogodišnjih komunalnih djelatnosti na nezakupljenim djelovima obale. Sa druge strane „Morsko dobro“ iz „svoje“ polovine novca, ima obavezu da ulaže u održavanje i izgradnju nove obalne infrastrukture po primorskim gradovima.

Tako će ove godine, prema Planu na koji je saglasnost dala Vlada, JP iz Budve uložiti 20 hiljada eura za izradu i revizuju projekta za reguisanje vodotoka i kanala na području specijalnog rezervata prirode Solila u Tivtu, dok će izrada projekta uređenja obale u Donjoj Lastvi, sa revizijom projekta i izradom studije procjene uticaja na životnu sredinu, koštati 35 hiljada eura. Za revizuju projekta rekonstrukcije i sanacije pristaništa u Donjoj Lastvi ispred crkve Svetog Roka izdvojiće se 500 eura, dok će izrada Studije zaštite kulturne baštine u secijalnom rezervatu Solila koštati 7 hiljada eura. Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu sanacije pristaništa Donja Lastva koštaće 4 hiljade, dokće se za sanaciju postojećih šetališnih staza, mostova i nasipa i izradu informativnih tabli za Solila, sa nadzorom nad tim radovima, izdvojiti još 22.500 eura. Godišnji monitoring stanja životne sredine na Solilima koštaće 10 hiljada eura.

Donja Lastva
Donja Lastva

„Morsko dobro“ je u ovu godin u prenijelo i nerealizovanu obavezu iz prošlogodišnjeg investicionog plana – da odbojnicima opremi pristaništa Mulo Veselina u Lepetanima i Novo mulo na Obali Đuraševića u Tivtu za što se ne navodi precizan iznos novca, odnosno za izradu projektne dokumentacije za sanaciju pristaništa Donja Lastva i Krašići, što će koštati 12 hiljada eura.

Solila
Solila

Interesantno je da se u Finansijskom planu „Morskog dobra“ za ovu godinu nigdje ne navodi najavljena velika zajednička investicija izgradnje obalnog šetališta i otvorenog plivališta-mandraća na lokaciji Belane u Tivtu. Opština Tivat inače, u svoj plan kapitalnih investicija za ovu godinu uvrstila je prvu fazu tog projekta ukupne vrijednosti 1,1 milion eura, a što su lokalna uprava i „Morsko dobro“ trebali zajedno da finansiraju.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.