„Zajednička budućnost bez granica“- Dubrovnik

„Zajednička  budućnost bez granica“- Dubrovnik
„Zajednička budućnost bez granica“- Dubrovnik

Završna konferencijaprojekta EX.PO AUS pod nazivom „Zajednička budućnost bez granica“ održana je 2. i 3. februara u Dubrovniku u sklopu proslave Dana grada I zaštinika Svetog Vlaha. Konferenciji su ispred Opštine Kotor prisustvovali sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne baštine Nenad Vukadinović i koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević.

Projekat EX.PO AUS(Extension of Potentiality of Adriatic UNESCO Sites-Unaprijeđenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu) predstavlja prekogranični projekat koji sufinansira Evropska unija u okviru IPA Programa Jadranske prekogranične saradnje (Adriatic CBC Programme)2007-2013.

U projektu učestvuje dvanaest partnera sa obje strane Jadranskog mora, iz četiri zemlje članice Evropske unije (Italija, Slovenija, Hrvatska i Grčka) i tri države istočnog Jadrana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija): Grad Dubrovnik, Istarska županija, Grad Split, Provincija Ferrara, Opština Ravena-Gradski muzej, Opština Alberobello; Zadruga Akvileja, Sveučilište Primorska-naučni i istraživački centar; Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika (Bosna i Hercegovina), Kancelarija za upravu i koordinaciju Butrinta (Albanija) i Opština Krf (Grčka). Trajanje projekta je 36 mjeseci.

Ovom prilikom o projektu su govorili predstavnici UNESCO regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, predstavnici razvojne agencije Dubrovnika – DURA, kao i instituta za restauraciju Dubrovnika. U dijelu predstavljanja projektnih rezultata pojedinačne prezentacije imali su svi partneri na projektu.

U ime Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore-podružnica Kotor, izlagale su Sandra Kapetanović i Jasminka Grgurević predstavivši, između ostalog, kao jednu od projektnih aktivnosti publikaciju pod nazivom „Planiranje upravljanja UNESCO lokalitetima svjetske baštine-Smjernice za izradu, sprovođenje i nadzor planova upravljanja“ . Tekst ove publikacije je nastao na osnovu materijala izrađenog u okviru projekta EX.PO AUS odnosno Radnog paketa 3-Prekogranično održivo upravljanje UNESCO lokalitetima Svjetske baštine na Jadranu, čiju je koordinaciju izvršio Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Opšti cilj projekta EX.PO AUS je uspostavljanje mreže saradnje između UNESCO lokaliteta na Jadranskom moru (uključujući i lokalitete na listi potencijalnih dobara Svjetske baštine ili one koji planiraju da se kandiduju za upis na listu) ostvarive u prekograničnom kontekstu uz širenje kvalitetnih tehničkih i upravljačkih znanja i sposobnosti između raznih javnih i privatnih aktera. Cilj je zajednička dugoročna strategija održive valorizacije ovih lokaliteta utemeljena na visokom nivou upravljačke, tehnološke i energetske inovacije.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.