Knjižara So predlaže za čitanje

SAMA-Isidora-Bjelica
SAMA-Isidora-Bjelica

Knjižara So preporučuje za čitanje naredne sedmice.

Junakinja novog romana Isidore Bjelice Sama odlazi u Meksiko u potrazi za ključem razumijevanja našeg bića i smisla, ne znajući da se odgovor zapravo nalazi u njenom srcu. I kada se mnogo godina kasnije suoči sa krajnjim beznađem, kada pomisli da su je svi napustili i da je ostala sama, shvatiće da put do srca voljenog vodi kroz sopstveno srce. Ovo je više nego uzbudljiva ispovijest autorke o dijelu njenog života o kojem dosad niko nije znao ništa. Sama je autobiografski roman ali i filozofska pripovijest o traganju za ljubavlju i smislom. Izdavač je Laguna.

Nikolo Amaniti nam u zbirci priča Zverinjak opisuje junake koji imaju agresivne porive, mnogi su na margini zakona, ogrezli u narkomaniju ili su im duše ranjene i bolesne. Oni uništavaju svoje bližnje i same sebe, rade loše stvari, ali suštinski, nisu zli. Amaniti ih slika kao ljude, najčešće mlade, koji su skrenuli s dobrog puta, o kojima ni društvo ni porodica u svom materijalnom blagostanju nisu umjeli i htjeli da se brinu. Odbačeni su, prepušteni sebi i svojim porivima. Zvjerstva koja čine simbolična su opomena društvu i krik za pomoć. Izdavač je Plato.

Starost je knjiga koja predstavlja tematsku antologiju savremene srpske priče. Odgovarajući na temu ove antologije, pozvani pisci, pri čemu je riječ o piscima sasvim različitih poetika i sasvim različitih generacija, počev od najmlađih, napisali su zanimljive, vesele, mudre i provokativne priče o starosti. Pripovijedajući o starosti, pripovijedali su i o mnogim drugim temama: od politike do istorije, od savremenih događaja do fantazmagorija, od neposrednih iskustava do uzbudljivih uzleta imaginacije. Izdavač je Arhipelag.

Roman Alahove kćeri je pustolovina po pustinjama preislamske Arabije satkana od mnoštva suncem obasjanih blještavih slika na kojima se smjenjuju idoli i rituali. Stranice ove vanserijske knjige zrače i bojama hrišćanske Vizantije u čijem se prestonom gradu obreo jedan arapski pjesnik i ljubavnik u potrazi za caricom Teodorom. Stavljajući u središte romana proroka Muhameda, njegov život i borbu, islamsku tradiciju i predanja, autor Nedim Gusel traga za suštinom i protivrečnostima religioznosti, pri čemu maestralno uspostavlja vezu između individualnog i opšteg – od preislamskih vremena, preko razdoblja Prvog svjetskog rata do današnjice. Alahove kćeri je originalno, neobično i uzbudljivo ispričana povijest islamske religije. Izdavač je Geopoetika.

Allahove kćeri
Allahove kćeri

U dvojezičnoj knjizi, na srpskom i engleskom Od Cetinja do Vindzora Roberta Kenedija, opisana je posjeta knjaza Nikole britanskog kraljici Viktoriji, 1898. Za posjetu Londonu od posebne su važnosti bile rodbinske veze koje je crnogorski vladar dotadašnjim udajama svojih kćeri ostvario sa dinastijama evropskih država. I ovoga puta povod je bila nada da se novom udajom veze mogu pojačati, ali do toga nije došlo. Tokom puta u London, knjaza je pratio autor, Robert Kenedi, britanski diplomatski predstavnik, koji je dobro poznavao prilike u Crnoj Gori. Izdavač je Pobjeda.

Smrt nacije Srđana M. Jovanovića predstavlja pravi mali manifest slobode. Nacija – ta riječ je svuda oko nas. Niče je nekada uskliknuo kako je Bog mrtav. Šta bi danas rekao o konceptu nacije? Istorija nam govori da prije XIX vijeka nacije nije ni bilo. A ipak većina nas misli da su nacije sa nama oduvijek. Izdavač je Krug.

200 lepih kuća druga je knjiga iz edicije Sve kuće svijeta. Na adekvatan način prikazano je građevinsko umijeće sa područja Njemačke, Francuske, Italije, Švajcarske i Grčke. Svaka kuća predstavljena je izgledom u koloru sa karakterističnim osnovama, dimenzijama objekta, površinom svake prostorije, ukupnom površinom, obradom i padom krovne konstrukcije. Pored svih osnovnih karakterisika, knjiga posjeduje i prilog u vidu abecede izgradnje. To su uputstva kako da kvalitetno napravimo svoj dom, a da pri tome ne pogriješimo kod orijentacije, hidroizolacije, termoizolacije, dimnjaka, kamina, zimske bašte. Izdavač je Građevinska knjiga.

Princ od papira
Princ od papira

Princ od papira Vladislave Vojnović roman je za djecu koji je dobio mnoge nagrade. Julija ima 8 godina, voli da crta i često je sama. Kad se na vratima njenog stana pojavi sumnjivi anketar Nikola, Julija će u njemu pronaći druga koji umije da se igra. Na kraju njihovog druženja, Nikola dobija na poklon jedan pasoš i stare minđuše. To će tek biti povod za mnogobrojne zavrzlame i zanimljivu avanturu. Princ od papira je izuzetno duhovit roman o djeci koja otkrivaju svijet svojih vršnjaka a nehotice upadaju u probleme roditelja. Izdavač je Laguna.

Zamisli život bez struje naziv je knjige iz edicije Mala istorija otkrića. Šta god da radimo – zavisimo od struje. Ona nam omogućava grijanje, osvjetljenje, prevoz i zabavu. Struja je oduvijek postojala, ali smo tek u poslednjih 200-ak godina naučili kako da je iskoristimo. Iz knjige saznajemo šta struja čini za nas i kako smo u prošlosti uspijevali da živimo bez nje. Izdavač je Kreativni centar.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.