Budva – „Rašid” još visi, a pripremaju novu iluminaciju

Budva uložila žalbu, ali sprema projekat

Budva - foto Boka News
Budva – foto Boka News

Opština Budva uložila je žalbu Ministarstvu kulture i time odložila ukljanjanje iluminacije dizajnera Karima Rašida sa bedema Starog grada.

Iz Sekretarijat za gradsku infrastrukturu potvrđeno je da je pripremljen tender za izradu nove iluminacije bedema, za šta je Opština Budva spremna da potroši 160.000 eura, pišu Vijesti.

Kako je riječ o spomeniku pod zašitom države, Uprava za zaštitu kulturnih dobara prije mjesec je naložila da se u roku od 30 dana ukloni Rašidov rad, u obliku dvostrukog niza svijetlećih cijevi, ukupne dužine 250 metara.

Inspektor je zaključio da su ukrasom postavljenim uoči dočeka 2015. godine, devastirane zidine Starog grada.

Aktuelna iluminacija, zbog forme svijetlećih elemenata, nosi simboličan naziv DNK.

Budva - foto Boka News
Budva – foto Boka News

Problem je izbio jer je iluminacija postavljena na metalnim držačima dužine 1,4 metra, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare više vjekova.

To je izazvalo revolt Starograđana, pa su podnijeli i krivičnu prijavu protiv nadležnih u opšinskom Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent, koji je realizovao projekat.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara tada donosi rješenje o uklanjanju u iluminacije jer prethodno nijesu izdati konzervatostki uslovi, ali ga, nakon žalbe Opštine, Ministarstvo kulture odbacuje i nalaže da se uradi projekat konzervacije zidina, u roku od pola godine.

Budva nova godina 2015
Budva

Naglasivši da nijesu devastirali bedeme, sekretar za gradsku infrastrukturu Nikola Divanović je kazao da će Opština ponovo uložiti žalbu na rješenje Uprave za zaštitu kultrnih dobra.

Vuk Lajović

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.