Igloi na Orjenu i edukativna šetnja kroz Bjelske Kruševice

Iglo na Orjenu
Iglo na Orjenu

Školica zimskog guštanja“, u realizaciji Planinarskog kluba „Subra“, nastavlja se u subotu, 23. januara, i to aktivnostima na gradnji igloa.

Kako organizatori poručuju, pravljenje igloa već čitav niz godina uspješno izvode u okviru zimske planinarske škole, ali će ovo biti prvi put da ovu drevnu tehniku i vještinu prezentiraju širem krugu.

Direktor opštinske Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević, ističe da će zainteresovani naučiti kako odabrati odgovarajuće mjesto, odrediti polje za vađenje blokova za zidanje, čime ih rezati u pravilne komade i tehniku njihovog slaganja kako bi formirali postepeno kuplasti svod igloa.

Iglo je, kao posebna vrsta sniježnog objekta, nekada poznata i masovno korištena samo na dalekom sjeveru, među Eskimima, vremenom je postala popularna kao obrazovno-zabavni sadržaj u svim krajevima svijeta sa hladnom klimom, a Orjen u ovo doba godine to svakako jeste.

Okupljanje je planirano za subotu u 9 sati na parkingu motela „Borići“ (20 min vožnje od kružnog toka u Meljinama), odakle se organizovano stiže u jednosatnom hodu do planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m). Nakon odmora i uvodne priče o iglou i načinu njegove gradnje, oko 11 će se početi sa praktičnim radom na izradi igloa u okolini doma.

Aktivnost je predviđena za sve uzraste, od djece do „prekaljenih avanturista“ i besplatna je. Organizatori napominju da se valja prikladno obući za sniježne uslove, imati više pari rukavica, ruksak i rezervnu robu. Snijeg neće predstavljati problem, budući da se ozbiljniji bijeli pokrivač zadržao tek od prevoja Vratlo, u poslednjih par minuta pristupa planinarskom domu.

Bjelske kruševice
Bjelske kruševice

 Edukativna šetnja kroz Bjelske Kruševice

Edukativnom šetnjom „Zanimljivosti Bjelskih Kruševica“ u nedelju, 24. januara, nastavlja se realizacija aktivnosti iz programa „Podigni glavu, otkrij Orjen“.

Organizator ovog događaja je hercegnovski ogranak udruženja Eko Boka, a koordinator programa opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Okupljanje učesnika zakazano je za 10 sati na parkingu kod trajekta u Kamenarima, odakle tura počinje. Povratak je planiran u 14 sati.

Pogled na zaliv
Pogled na zaliv

Bjelske Kruševice su selo smješteno u zaleđu Bijele, na padini brda čiji brid dijeli hercegnovski – južni, od kotorskog – sjevernog dijela. U selu su prisutne sve prirodne odlike Mediterana i bogato je ostacima prošlosti. O Bjelskim Kruševicama postoje mnoge legende, ali i istorijske činjenice – poput toga da je jedini papa iz Boke Kotorske porijeklom upravo iz ovog sela. Sve o tome će učesnici moći da čuju tokom nedeljne šetnje.

Za više informacija možete se obratiti Oliveri Doklestić iz Eko Boke, na broj telefona 069 342 370.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.