Saliven: „Orascom“ da za uzvrat obnovi tvrđavu Goražda

Britanski zaljubljenik u austrougarske tvrđave u Boki žali zbog sudbine Mamule i predlaže

Britanski državljanin Bernard Saliven, koji u Crnoj Gori ima svoj drugi dom, smatra da bi kompanija „Orascom“ kojoj je Vlada pod izuzetno povoljnim finansijskim uslovima, dala u zakup na 49 godina ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula na ulazu u Boku, morala da tu povlasticu adekvatno nadoknadi državi kroz sopstveno ulaganje u obnovu drugog jednog sličnog forifikacionog objekta – tvrđave Goražda na prevoju između Tivta iznad Kotora.

Saliven je penzionisani radnik britanskih televizijskih kuća BBC i BskyB i oduševljen je austrougarskim fortifikacijama u širem reonu Boke, pa je već o njima već napisao i poseban vodič za turiste i planinare koji je izdat kako u Velikoj Britaniji tako i Crnoj Gori. On se prije dvije godine založio da se oklopljeni for – tvrđava Goražda koja je pod udarom vandala i lopova što sa nje kradu metalne djelove i kamen, zaštiti, obnovi i pretvori u muzej.

„Nakon glasanja u parlamentu gdje je ugovor za Mamulu dobio „zeleno svjetlo“, jasno je da će “Orascom” krenuti sa svojim projektom koji će po meni, potuno promijeniti suštinu tvrđave Mamula iako će možda njena fizička struktura biti koliko-toliko zadržana. Ovo sasvim razumljivo, izaziva veliko uznemirenje porodica zatočenika logora Mamula koji su tamo bili zlostavljani, čak i ubijani tokom Drugog svjetskog rata, i koje ovo što će se sada događati sa ostrvom i tvrđavom, doživljavaju kao skrnavljenje bivšeg koncentracionog logora. Takav osjećaj će osim njih, dijeliti i potomci mnogih drugih sličnih koncentracionih logora u svijetu jer će stvaranje “Mamula Island Resorta” biti doživljeno kao pomaganje postepenom brisanju iz kolektivne svijesti, sjećanja na period holokausta. Po meni, ovo je i glavni razlog zašto priča o Mamuli trenutno dobija i međunarodnu medijsku pažnju.”- kazao je Bernard Saliven.

O kontroverznim planovima “Orascoma” i Vlade Crne Gore da malo ostrvo sa najbolje sačuvanom austrougarskom tvrđavom u regionu, podignutom 1853 godine, pretvore u luksuzni rizort za superbogatu klijentelu, sa malom “muzejskom sobom” koja će podsjećati na prošlost tvrđave što je u Drugom svjetskom ratu korištena kao logor i zatvor za protivnike okupatora, pisao je ovih dana i britanski “Daily Mail”.

Tvrđava Goražda
Tvrđava Goražda

“Kao posjetilac Crne Gore koji ima Iiposebno zanimanje za veličanstvene fortifikacione i druge ostatke vojne arhitekture iz druge polovine 19. i početka 20.vijeka a koje su dio crnogorske obale i istorije ove države, želim da predložim nešto što bi moglo doprinijeti ublažavanju bola koji su ovakvim projektom prouzrokovali kako Vlada Crne Gore, tako i kompanija “Orascom”. Naime, blizu Kotora nalazi se predivna tvrđava Goražda koja je idealno mjesto za formiranje muzeja o vojnoj prošlosti ovog kraja i austro-ugarskog fortifikacionog graditeljskog nasljeđa. Sa izložbenim postavkama, vodičima, audio-vizuelnim turama za turiste, parkingom za automobile i drugim sličnim sadržajima, Goražda bi bila sjajan muzej, koji će govoriti ne samo o periodu Austro-Ugarske uprave nad Bokom, već i o tome kako su neke od tih tvrđava poput Mamule, tokom Drugog svjetskog raza korištene kao zatvor za rodoljube.”- istakao je Saliven dodajući da bi sređivanje i opremanje Goražde trebalo da najvećim dijelom, finansira upravo kompanija Orascom”.

“Ta će kompanija zaraditi mnogo, mnogo miliona eura od svog projekta na Mamuli, pa je mislim, razumno očekivati da bi država trebala usloviti “Orascom da kao dio tog svog projekta, ta kompanija da novac i ekspertizu za obnovu Goražde i njeno pretvaranje u muzej!”- smatra britanski zaljubljenik u bokeške tvrđave i autor dvije knjige o njima, Bernard Saliven.

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.