„Arsenal REM“ transformiše topovnjaču u patrolni brod

Ministarstvo odbrane povjerilo rekonstrukciju raketne topovnjače firmi proistekloj iz bivšeg tivatskog Arsenala

Topovnjača u zavrsnoj fazi remonta u Bijeloj
Topovnjača u zavrsnoj fazi remonta u Bijeloj

Kompanija „Arsenal REM“ iz Kraljeva dobila je posao rekonstrukcije i konverzije raketne topovnjače 405 u patrolni brod na tenderu koga je krajem prošle godine raspisalo Ministarstvo odbrane (MO). Za ove svrhe MO je planiralo iznos od 600 hiljada eura, a posao rekonstrukcije ovog ratnog broda MVCG, biće obavljen narednih mjeseci u Baru.

„Arsenal REM“ okuplja većinom iskusne inženjere i majstore bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal iz Tivta, a ovom firmom koja je i proteklih godina radila za MO, rukovodi nekadašnji tehnički direktor Arsenala, mornaričko-.tehnički potpukovnik u penziji Vasilije Pecić. Njegova firma do sada se pokazala na više komplikovanih remontnih i poslova rekonstrukcije ratnih brodova u Crnoj Gori, Srbiji, Libiji, Egiptu i Keniji.

Iz MO su potvrdili da će posao konverzije topovnjače 405 u patrolni brod biti urađen shodno tehničkom riješenju koje je napravio renomirani Brodarski institut iz Zagreba. Planirano je da se tokom ove godine raspiše i tender za izbor izvođača koji će identičan zahvat obaviti i na drugom istom ovakvom brodu, raketnoj topovnjači 406.

Inače, obje ove topovnjače lani su u Bijeloj dokovane i na njima su obavljeni najosnovniji radovi na obnovi limova brodskog trupa i podvodnom dijelu broda. Prema remontnom iskazu po kojem će raditi „Arsenal REM“, na topovnjači 405 narednih mjeseci u Baru, slijedi demontaža lansera protivbrodskih raketa „Styx“ i krmene filter-kućice na čijem će se mjestu ugraditi hidraulična dizalica nosivosti 3 tone i ležaj za brzi RHIB čamac dužine 6,5 metara koji će koristiti tzv.bording’tim prilikom kontrole i ukrcaja na druge brodove na moru. Rekonstruisana topovnjača dužine 45 metara i širine 7,7 metara, zadržaće svoje aktuelno glavno artiljerijsko naoružanje – dva topa „bofors“, kalibra 57 mm. Oba glavna pogonska motora MTU biće demontirana, remontovana i vraćena u brod koji će dobiti i tri nova pomoćna motora, dizel-agregata za proizvodnju struje. Dvije „Rols Royce Proteus“ plinske turbine koje su topovnjači služile za postizanje maksimale brzine plovidbe od 40 čvorova, biće konzervisane i više se neće koristiti zbog visoke potrošnje goriva, ali će brod zadržati osovine i propelere koje pogone te turbine, pa bi se one u slučaju potrebe, opet mogle aktivirati. Kao patrolni brod, topovnjača 405 ubuduće će, vozeći samo na dizel motore, postizati maksimalnu brzinu od preko 22 čvora.

U sklopu predstojeće rekonstrukcije, brod će umjesto aktuelne od čelik-čela na nosačima, dobiti novu čeličnu ogradu punog profila cijelom dužinom glavne palube, modernizovane i sređene prostorije za posadu, novu kuhinju sa lednicom dovljnom za smještaj hrane za 30 ljudi,obnovljen sistem klimatizacije kao i novu moderrnu elektronsku navigacijsku opremu. U skladu sa najnovijim međunarodnim standardima ona će sadžravti i ECDIS uređaj za prikazivanje elektronskih karti, AIS transponder i tzv. brodsku „crnu kutiju“, odnosno voyage data recorder, a brod će dobiti i novu sigurnosnu i opremu za spašavanje u skladu sa najnovijim SOLAS zahtjevima.

Brodski sistem za upravljanje vatrom 9LV-209 koji je od presudne vanosti za efikasno dejstvo topova kalibra 57 mm, biće modern izovan ugradnjom infracrvene kamere i laserskog daljinometra.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.