Daily Mail : Od logora do luksuznog ljetovališta

Mamula kompijuterska simulacija
Mamula kompijuterska simulacija

Projektom na ostrvu Mamula u Crnoj Gori bavio se i Daily Mail. List piše da je crnogorska vlada dala je zeleno svjetlo za projekat na ostrvu Mamula, nekadašnjem koncentracionom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Mamula će postati luksuzno ljetovalište s hotelom, noćnim klubom, spa centrom i restoranima.

Ova odluka, piše list, izazvala je bijes porodica onih koji su bili zatvoreni na ostrvu dok se nalazilo pod okupacijom fašista predvođenih Benitom Musolinijem.

Cilj kompanije Orascom, koja vodi projekt je da Mamulu pretvori u destinaciju za bogataše, koji će uživati u pogledu na more i palme, večerama na prostranim otvorenim terasama, klubovima u kojima će biti organziovane zabave, a na raspolaganju će im biti i marina za superjahte.

Cijena projekta iznosi 15 miliona eura, a Vlada Crne Gore navodi da će zahvaljujući njemu biti otvoreno 200 novih radnih mjesta.

Animacija kompleksa

Ostrvo se nalazi na ulazu u Boku Kotorsku, blizu granice s Hrvatskom. Njime dominira tvrđava sagrađena 1853. godine, koja je sagrađena pod austro-ugarskom vlašću i služila za odbranu od pomorskih napada.

Mamula nije nastanjeno ostrvo niti je na njemu bilo šta u upotrebi, a tokom rata je predstavljalo logor za više od 2.000 ljudi. Stotine logoraša na ovom mjestu je mučeno, izgladnjavano i ubijeno, a prema “Balkan insajtu”, najmlađi zatvorenik bila je beba stara samo osam dana.

Bili su zatvarani antifašisti i civili iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.