Na Orjenu promovisano trail trčanje

Trail running
Trail running

Proteklog vikenda, kod sela Kameno u hercegnovskom zaleđu, na promociji trail trčanja okupilo se 40-ak učesnika. I pored lošeg vremena, kiše i niske oblačnosti, sve je proteklo u najboljem redu. Na raspolaganju su bile tri staze, najlakša za hodanje, i dvije za trčanje, od 5, odnosno 7 km. Naravno, na druge dvije su većinu činili aktivni sportisti koji su došli iz Kotora Herceg – Novog i Dubrovnika.

Oficijelna promoterka dešavanja koji je organizovan u okviru programa “Podigni glavu, otkrij Orjen”, bila je Novljanka Nataša Milosavljević, misica Crne Gore za 2015. godinu. Ona ističe da učešće na trail trčanju i u bilo kakvim sportskim aktivnostima, pogotovo u prirodi, čini ljudima dobro.

Natasa Milosavljevic, Miss Crne Gore 2015.
Natasa Milosavljevic, Miss Crne Gore 2015.

Saša Kulinović iz NVO Orjen Outdoor Herceg Novi, koji su organizatori događaja, je zadovoljan kako je sve proteklo.

“Stalno smo na nekim trkama i stalno se nešto nadmećemo, a danas je bilo pravo zajedničko druženje i sve to dokazuje da nam ni ova kiša nije pomutila račune, nego smo odradili cijeli krug što je bio planiran. Mnogi su me zvali da pitaju da li će se ovo otkazati. Treking je takav sport da ako je trka zakazana u 12 sati, start kreće u 12 sati, nezavisno od vremenskih uslova. Trekeri ne biraju vremenske uslove, nekome čak više odgovara ovo vrijeme”, objasnio je Kulinović.

Sasa Kulinovic, NVO Orjen Outdoor
Sasa Kulinovic, NVO Orjen Outdoor

Dragocjenu pomoć u organizaciji ovog događaja dali su mještani Kamenog. Goran i Svetlana Stanovčić ugostili su sve učesnike u caffe baru Karakas, poslužili ih kolačima, čajem i toplim domaćim priganicama, ali, uz sve to, zajedno sa sinom i učestvovali u trčanju!

Svetlana Stanovcic, caffe bar Karakas
Svetlana Stanovcic, caffe bar Karakas

Marina Maslek, HPD Sniježnica Dubrovnik ističe da su “planinarske staze vrlo važan dio turističke ponude, i da sa sa ovakvim utrkama koje su u svijetu sve popularnije može promovisati zaleđe koje je inače jako zapostavljeno, dok je obala prenapučena, jako skupa i ljudi su generalno nezadovoljni tom vrstom turizma”.

Marina Maslek HPD Snijeznica, Dubrovnik
Marina Maslek HPD Snijeznica, Dubrovnik

Među učesnicima trail trčanja bio je i triatlonac Mladen Ilić iz kotorskog kluba.

“Super smo se zabavili što je i cilj svih ovih naših druženja, ali i da ljudima ukažemo koliko je lijepo izaći u prirodu i baviti se zdravim stilovima života”, kazao je Ilić.

Mladen Ilic, triatlon klub Kotor
Mladen Ilic, triatlon klub Kotor

Organizator dešavanja su bili su NVO Orjen Outdoor i Alpinistički klub Niskogorci, a učestvovali su članovi triatlon kluba Kotor, planinarskih kluba Subra iz Herceg Novog i Vjeverica iz Kotora, triatlon kluba Herceg Novi i planinarskog kluba Sniježnica iz Dubrovnika. Manifestaciji prisustvovao i Marko Samardžić, član Skyrunning asocijacije Srbije, a u trci je učestvovao Željko Starčević  vd direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena koja je koordinator cjelokupnog programa “Podigni glavu, otkrij Orjen”.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.