Demolirana osmatračnica za posmatranje ptica na tivatskim Solilima

Solila osmatracnice
Solila osmatracnice

Osmatračnica za posmatranje ptica koja se nalazi na tivatskim Solilima demolirana je od strane nepoznatih vandala koji su značajno oštetili zaštitnu ogradu koja omogućava siguran pristup platformi osmatračnice – saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP). Znatna oštećenja na osmatračnici su primjećena prilikom redovnog monitoringa i zimskog prebrojavanja ptica kojeg CZIP vrši na području Solila još od 2000. godine.

Oštećena osmatracnica na Solilima
Oštećena osmatracnica na Solilima

Ova NVO u saradnji sa JP „Morsko dobro“ i Opštinom Tivat je početkom prošle godine, radi obezbjeđivanja adekvatne infrastrukture za posmatranje ptica u specijalnom rezervatu tivatska Solila, uspostavila onitolološku stazu koja sadrži dvije osmatračnice za posmatranje ptica.

Osmatračnice se koriste u cilju posmatranja ptica i edukacije djece o ornitologiji i značaju očuvanja močvarnih staništa, i predstavljaju dobro od javnog interesa za Crnu Goru. Od postavljanja osmatračnica, Solila je posjetilo nekoliko hiljada učenika osnovnih škola iz više crnogorskih gradova, kao i građana i turista koji su uživali u pogledu koji se sa osmatračnica pruža na ovaj nesvakidašnji ambijent slanih močvara, kao i u posmatranju ptica.

“Apelujemo na posjetioce Solila da iz sigurnosnih razloga, do izvršenja opravki, ne koriste oštećenu osmatračnicu, a da ukoliko primjete dodatna oštećenja ili vršenje štete osmatračnicama, zapažanja prijave Centru za zaštitu i proučavanje ptica putem mejla czip@czip.me ili telefona 020 272 051.”- saopštio je CZIP.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.