Nastavlja se manifestacija “Podigni glavu, otkrij Orjen”

Kada prođe ljetnja užurbanost, dani se skrate, oblaci navuku, pa još zagrmi i zalampa, stiže pravo vrijeme za brojne večeri u konobi uz obaveznu briškulu i trešetu. I tako, ko zna od kada i do kada.I tako, od Bojane pa sve do Istre, duž istočnog Jadrana.I tako, svud uz pjenu od mora.Ali briškula i trešeta dobacuju poviše Novog i poprilično dalje od pjene od mora, jer nošena južinom ta pjena od mora zna zasipati i gore visoko u vrhovima nad Bokom, pa su ove igre na karte omiljene i po orjenskim visovima.

Noć, oblaci, vjetar, kiša, ili snijeg, ustvari su samo dobar povod da se, nakonšto se trpeza ispraznila, a domižana domaćega načela, baci na karte. U velikom izboru raznih igara trešeta i briškula ipak su neosporne carice.

U sklopu programa “Podigni glavu, otkrij Orjen”, u nedjelju 10.januara konoba “Gušti” od 13 sati organizuje turnir u briškuli i trešeti. Detaljnije informacije možete dobiti na tel. 069 799 679 i 069 473 479.

Briškula i trešeta (od italijanskog originala Briscola, odnosno Tressette, ili Tresette)  udomaćene su igre sa kartama duž istočnojadranskog priobalja i ostrvima. Veoma je popularna i lako se uči. Partijestrastvenih igrača, ponekad se igraju u piće, ili ručak, kada znaju dobiti i poseban emotivan naboj, a često su začinjene prigodnim škercama i beštimanjem, u skladu sa primorskim temperamentom, ali uvijek u granicama pristojnosti i bez ličnih uvreda.

Briškula i trešeta sastavni su dio tradicije i kolorita Boke Kotorske i njenog zaleđa i kao takve bi se mogle svrstati i u pojam nematerijalne baštine. Bez njih izgubili bi smo jedan značajni segment prepoznatljivosti, kako sami sebi, tako i drugima. A upravo je ta prepoznatljivost regije važna za turizam kao našu glavnu privrednu granu. Izgradiće se kroz Boku i ovi i oni svjetski hotelski lanci, ali sa njima nećemo očuvati ono što nas čini posebnima, naprotiv! Utopićemo se u „svjetske standarde“, deklaracije, procente, sertifikate i ateste. Treba i to, naravno, ali, treba i čuvati domaći duh starih vremena. Zato, zabavimo se i opustimo i ujedno prezentajmo svijetu briškulu i trešetu kao dio starog jadranskog miljea, poručuju organizatori.

Otkazivanje – Školica zimskog guštanja

Školica zimskog guštanja – moj Snješko Bijelić koja je bila planirana za nedjelju 10.januara, na Vrbanju otkazuje se  zbog kišovitog vremena. Dešavanje će biti organizovano kad meteo uslovi to budu dozvoljavali.

1 komentar

  1. Sto se tice igranja briskule i tresete u Boki sve je tako kao sto je autor teksta opisao ,samo da dodam da je nekad po prici bio obicaj u Grblju da se puca iz levora u uvis kad se asem ubije trica u briskuli ,tek toliko da se zna i da se obiljezi .

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.