Razvijaju ekoturizam zasnovan na posmatranju ptica

„Posmatranje ptica i eko turizam na južnom Jadranu (BETSA)"

Solila
Solila

Organizacije iz Crne Gore i Hrvatske rade zajedno na plasmanu zajedničke ekoturističke ponude koja uključuje posmatranje ptica i promociju biodiverziteta, zasnovanoj na specifičnim domaćim i internacionalnim segmentima u okviru IPA projekta „Posmatranje ptica i eko turizam na južnom Jadranu (BETSA)”.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) su saopštili da se u okviru projekta realizuje više aktivnosti koje će doprinjeti poboljšanju i unaprijeđenju infrastrukture i eko-turističke ponude zasnovane na posmatranju ptica u regionu Orjena, Vrmca i specijalnog rezervata prirode, Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao i planine Biokovo, Sniježnice i delte rijeke Neretve u Hrvatskoj.

“Na osnovu studije potencijala ovih oblasti za razvoj ekoturizma sa posebnim akcentom na posmatranje ptica, biće urađena strategija za razvoj posmatranja ptica i ekoturizma u ovim oblastima. Strategija će biti osnov za razvijanje prekograničnih putopisa koji će uključivati turističku ponudu svih zainteresovanih ponuđača iz regiona Boke Kotorske, kao i Dubrovačko-neretvanske županije”, kazali su iz CZIP-a.

BETSA
BETSA

Navodi se da je planirano označavanje posebnih staza interesantnih za posmatranje ptica na području implementacije projekta, kao i postavljanje info tabli i pratećeg mobilijara. Ukupna površina staza koje će biti očišćene i unaprijeđene adekvatnom signalizacijom u Crnoj Gori je 85 km.

“Takođe, u okviru projekta, pružaoci turističkih usluga sa područja fokusa projekta će biti edukovani kako uspostaviti i unaprijediti turističku ponudu u skladu sa zahtjevima tržišta zasnovanom na posmatranju ptica. Projekat će doprinjeti poboljšanju i proširenju eko turističke ponude u primorskim područjima Crne Gore i Hrvatske, kao i umrežavanju pružaoca turističkih usluga u obje zemlje”, pojasnili su iz CZIP-a.

SolilaŠesnaestomjesečni projekat je započeo 15. jula ove godine, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora.
Centar za zaštitu i proučavanje ptica zajednički ga realizuje sa Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke Kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore.
Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 148.650,20 eura, od čega CZIP, Eko Boka i Opština Tivat kofinansiraju 22,297.53 eura.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.