Uručili novogodišnje čestitke – epruvete napunjene solju sa Ulcinjske solane

Dajmo šansu Ulcinjskoj solani

So
So

U susret finalizaciji procesa proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica su svim ministarstvima, Agenciji za zaštitu životne sredine, Opštini Ulcinj, Turističkoj organizaciji Ulcinj, kao i čelnicima političkih partija odbornicima Skupštine opštine Ulcinj uručili novogodišnje čestitke (epruvete napunjene solju sa Ulcinjske solane) sa porukom “Dajmo šansu Ulcinjskoj solani”.

Čestitke su upućene svim zainteresovanim stranama uključenim u proces zaštite ovog područja.

Podsjećamo da je nedavno Ministarstvo poljoprivrede dalo saglasnost za proces finalizacije postupka zaštite dok se očekuje skorašnje dobijanje saglasnosti od Ministarstva održivog razvoja i turizma, nakon čega se bi se pitanje solane zaštite trebalo naći na dnevnom redu skupštine Opštine Ulcinj.

Čestitka za Novu godinu
Čestitka za Novu godinu

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u aprilu 2015, održavanjem Međunarodne konferencije o zaštiti Ulcinjske solane, inicirao proces proglašenja ovog područja zaštićenim na nacionalnom i međunarodnom nivou. Rješavanje problema zaštite ovog područja predstavlja jedan od preduslova nastavka pregovora Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, te je u narednoj godini potrebno preduzeti odlučne napore da se ovo područje zaštiti i njime održivo upravlja.

Ulcinj solana
Ulcinj solana

Solana predstavlja najznačajnije gnijezdilište, hranilište, odmorište i zimovalište ptica na Jadranskom migratornom koridoru, selidbenom putu koje ptice iz zapadne, sjeverne i centralne Evrope koriste prilikom preleta do Afrike i nazad. Stoga, ovo područje je 1989. godine upisano na listu Međunarodno značajnih područja za boravak ptica, a od 2006. godine, prepoznato je kao Emerald stanište Bernske konvencije. Solana je 2008. godine upisana na listu potencijalnih Natura 2000 staništa u Crnoj Gori, dok je 2012. godine, izmjenama i dopunama Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, predložena za budući spomenik prirode.

Solana Ulcinj
Solana Ulcinj

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.