Skupština CG – Mamula u zakup na 49 godina

Mamula budući sadržaji
Mamula budući sadržaji

Skupština je juče izglasala odluke o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u hercegnovskoj opštini i hotela Kraljičina plaža u Miločerskom parku.

Da dva sporna ugovora, kojima se protivi opozicija i SDP prođu parlament, presudili su glasovi Pozitivne čiji su poslanici obezbijedili većinu vladajućem DPS-u, manjinskim partijama, Liberalnoj partiji i nezavisnim poslanicima Damiru Šehoviću i Miću Orlandiću. Protiv su bili opozicija i SDP.

Za odluku o Mamuli nije glasao poslanik Pozitivne Srđan Perić, a podržao je odluku za Kraljičinu plažu.

Kompanija Oraskom, vlasnika Samiha Savirisa dobila je zakup Mamule na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a morski akvatorij ostrva zakupiće po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćaće 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje. Investitor gradi hotel sa 23 sobe. Sastavni dio odluke su amandmani DPS –a  kojima us precizirane pojedine stavke iz odluke

Usvajanjem  odluke za Kraljičinu plažu grčkom biznismenu Petrosu Statisu  i njegovoj ompanija Adriatik propertis produžen je rok zakupa zakupa sa 30 na 42 godine umanjenje zakupnine za 30 odsto, gradnja 66 apartmana za prodaju, oslobođanje duga za zakupninu od 250 hiljada eura i buduće zakupnine do izrade prostorno planske dokumentacije.

Sastavni dio odluke su amandmani Pozitivne  kojima je investitor obavezan da izgradi hotel najkasnije u roku od tri godine od dobijanja dozvole, a državni organi da u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu odluke obezbijedi prostorno-plansku dokumentaciju, kao i da investitor odustane od arbitražnog postupka protiv države Crne Gore.

Ministar turizma Branimir Gvozdenović ranije je na odboru za ekonomiju kazao je da su tim amandmanima otklonjene sve dileme u vezi Mamule, dok je predsjendik odbora Aleksandar Damjanović kazao da se Oraskom pokazao kao ozbiljan investitor koji gradi na Luštici, te da je spreman da podrži odluku, ali ako bi ona postala sastavni dio ugovora jer ovako nema pravni osnov. Gvozdenović se o tome nije izjasnio.

Stav Damjanovića ponovio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić na plenumu. “Ugovor se ne može mijenjati amandmanima na odluku”, istakao je Krvokapić.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.