Kanalizacija se izliva na obalu

Zbog najnovije havarije na ispusnom tornju, Krtoljani traže zaustavljanje rada regionalnog kanalizacionog sistema Kotor-Tivat-Trašte

Izlivanje otpadnih voda na obali zaliva Trašte
Izlivanje otpadnih voda na obali zaliva Trašte – foto Ivan Starčević

Na regionalnom kanalizacionom sistemu Kotor-Tivat-Trašte došlo je do nove velike havarije zbog koje se ogromne količine neprerađenih otpadnih voda iz dva grada, izlivaju na obalu zaliva Trašte.

Naime, u neposrednoj blizini izlivnog tornja kanalizacionog sistema u zalivu Trašte, zapadno od popularne plaže Plavi horizont, došlo je do oštećenja cijevi, pa otpadne vode bukvalno kao vodopad kupljaju na obalu. To je već treće veliko oštećenje sistema jer je prije godinu dana evidentirano propuštanje izlivnog tornja u njegovoj osnovi, na samoj kamenitoj obali zaliva Trašte, a podmorski dio ispusta prekinut je na otprilike 1.800 metara od obale. Kako je lani utvrđeno ispitivanjima od strane crnogorske i hrvatske hidrografske službe, ovdje nedostaje oko 200 metara dužine cijevi podvodnog ispusta, koje je 2008 za 350 hiljada eura, uz korištenje državnih resursa JU RCUD iz Bijele, postavila privatna kompanija „Aquanaut“ iz Podgorice, čiji je vlasnik Danilo Mijajlović, zaposlenik u RCUD-u kojim direktoruje njegov otac Veselin Mijajlović.

Zbog izlivanja ogromnih količina neprerađenih okanalizacionih voda na samo 27 metara dubine u na 1.800 metara od obale, umjesto na 3.200 gdje je originalni kraj ispisnog cjevovoda, u ovom dijelu zaliva Trašte već duže vrijeme se primjećuje pojačana pojava tzv. cvjetanja mora odnosno enormnog razmnožavanja dijela mikroskopskih algi na površini vode, koje se „hrane“ iz materija u neprerađenim otpadnim vodama. Na to su se ljetos čak žalili i prvi klijenti elitnog turističkog kompleksa Luštica Bay uz Krtolima, a kompanija „Luštica Development“ koja njime gazduje upozorila je nadležne državne organe da se kanalizacioni sustem u Traštama mora sanirati. Iz Opština Tivat i Kotor koje gazduju ovim sistemom, do sada nisu preduzeli ozbiljnije aktivnosti, pravdajući se činjenicom da je u toku gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za ta dva grada koje bi u funkciju trebalo da bude dstavljeno na ljeto naredne godine, od kada će se preko oštećenih izlivnih struktura u more ispuštati samo prečišćena kanalizaciona voda.

Najnovija havarija na cjevovodu kod ispunog tornja međutim, pokazala je da se nešto mora hitne preduzeti, što su juče zatražili i mještani Krtola. Predjednik MZ Krtoli Ivan Starčević podsjetio je da oni već godinama ukazuju na problem sa oštećenim djelovima ispusta u zalivu Trašte i kazao da je ta MZ tražila da se sredstva za njegovo saniranje predvide u budžetu Opštine Tivat za 2016, što lokalna uprava nije prihvatila.

„Ranije je samo dio otpadnih voda izlazio na obalu ispod tornja a ostatak u sred zaliva na mjestu gdje je podvodni ispust prekinut. Sada međutim, kompletno sve kanalizacione vode ističu prije tornja. Bojimo se zaraze i zbog toga insistiramo da se zaustavi rad cijelog sistema Kotor-Tivat-Trašte, dok se ne obavi kompletna reparacija oštećenih djelova.”- istakao je Starčević.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.