Knjižara So predlaže za čitanje

H Novi
H Novi-foto Boka News

Donosimo skraćenu listu preporuka za čitanje naredne sedmice, svjesni da smo u blagdanskim danima kada će, po prirodi stvari i čitanje biti zamijenjeno realnim druženjem, čestitanjem i slavljem…

Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića potpisuje Željko Brguljan, koji iz svoje autorske vizure kazuje o životu našeg najpoznatijeg mariniste, kapetana Vasilija Ivankovića, slikara specijalizovanog za votivne motive brodova. Knjiga obiluje kolor reprodukcijama stotina i stotina platana koje je Ivanković za života naslikao, a dati su i podaci o kojim se jedrenjacima radi, i u čijem su vlasništvu te slike danas.

Knut Hamsun pisac besmrtnih romana Pan, Glad, Krug se zatvara, dobio je Nobelovu nagradu za roman Plodovi zemlje, veličanstvenu himnu o Isaku i Inger, Adamu i Evi našeg vremena, njihovim potomcima i galeriji likova sa sjevera Norveške, tom čovječanstvu u malom, koje pokušava da se snađe u previranjima novog doba. Hamsun je bio uzor mnogim velikiim piscima (Crnjanski, Fante, Bukovski), a Kafka je Plodove zemlje smatrao najbolje napisanim romanom ikad. U svakom slučaju radi se o ostvarenju koje je ostavilo dubok trag u svjetskoj književnosti i koje je postavilo visoke standarde za sve one koji su se poslije Hamsuna bavili temama porodice, ljubavi, tradicije. Izdavač je Lom.

Dobra misao za svaki dan sadrži 365 korisnih savjeta za tinejdžere. Za period života kad je to možda najpotrebnije ova neobična knjiga nudi široku paletu smjernica – kako da se rješavaju problemi, kako da se postavljaju ciljevi i kako se osjećati dobro svakog dana u godini. Dobra misao za svaki dan odličan je vodič sa kojim možete krenuti kad god poželite. Svi tekstovi u knjizi propraćeni su inspirativnim citatima koji treba da navedu na razmišljanje. Tekstovi su kratki i lako se stiče navika da se knjiga redovno čita. Izdavač je Kreativni centar.

Priča o Rimu je ineteresantna i poučna knjiga u kojoj djeca imaju priliku da proputuju kroz vrijeme i posjete surovu prošlost čuvenog grada u Italiji. Od legende pa do istinitih podataka predstavljena je čarobna priča o tome kako je obično seoce postalo prestonica ogromnog carstva. Počevši sa Romulom i Remom, preko naseljavanja na čuvenih 7 brežuljaka, rasta carstva do neslućenih granica – i propasti, na pravi način upoznajemo stare Rimljane i njihove svojeglave careve. Izdavač je Laguna.

Čestit Božić i srećna Nova godina – Knjižara SO

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.