Gradska muzika poklonila Tivćanima novogodišnji koncert za pamćenje

Još jedan impresivan muzički događaj za kraj godine u Tivtu

Ozarena lica, iskre u očima i crveni dlanovi koji bride od gotovo neprestanih aplauza što su se „prosipali“ prepunim gledalištem gotovo sat ipo vremena, sumiraju izgled publike koja je sinoć izašla iz velike dvorane Centra za kulturu, nakon impresivnog tradicionalnog „Novogodišnjeg koncerta“ Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat.

Iako u Tivtu, posebno ljeti, ima jako puno kvalitetnih muzičkih događaja, novogodišnji nastup Gradske muzike ipak je za Tivćane pravi „koncertni događaj sezone“. Prepuni auditorijum u kome se tražilo mjesto više, (tradicionalno ostala prazana mjesta rezervisana za opštinske funcionere), ponovno je sinoć potvrdio koliko žitelji Tivta vole i cijene svoj gradski limeni orkestar što već punih 116 godina, čini nezaobilazan dio kulturne baštine i identiteta ove sredine. A da GPD „Tivat“ može zvučati poput prave male primorske filharmonije, postarali su se predsjednik Gradske muzike Boris Lanceroti koji je izabrao bogat i raznovrstan program „Novogodišnjeg koncerta“ i kapelnica, profesorica Nevila Klakor pod čijom je dirigentskom palicom koncert pripremljen i gotovo perfektno odsviran.

Posebnu vrijednost svemu dala je činjenica da je od čak 45 muzičara na sceni, njih preko polovine bili mladi ljudi, neki čak i u prvim tinejdžerskjim godinama. Oni su se sjajno uklopili u iskustvo svojih starijih kolega među kojima je sjajnim nastupom, opet briljirao 80-to godišnji Toni Nikolić, najstariji aktivni muzičar u Crnoj Gori.

Koncert je počeo maršem „Tivat“ čuvenog bokeljsko-argentinskog kompozitora i dirigenta Antuna Kopitovića koji je svom zavičaju Boki, ostavio 57 svojih muzičkih djela u zavještanje. Uslijedio je „Rettungs Jubel Marsch“ Johana Štrausa mlađeg, pa Drugi valcer Dmitrija Šostakoviča. Publika je ovacijama regovala na sjajno odsvirani potpuri „Jadranski valovi“ u aražnmanu Marka Poklepovića, posebno na maestralno interpretirani njegov sastavni dio, evergrin „Moj galebe“ Zdenka Runjića. Uslijedio je potpuri najpopularnijih italijanskih melodija „Bella Italia“ u aranžmanu Hansa Koldica, a da orkestar limene muzike može sjajno interpretirati i vrele latinoameričke ritmove, pokazala je samba „Brasil“ Arija Barosa.

Tehnički najzahtjevniji dio koncerta bio je potpuri najvećih hitova Petra Iliča Čajkovskog, odnosno Enija Morikonea, nakon čega su uslijedile „Dalmatinska koračnica“ Buca Roguljića, te sving-marš „Greenville“ Horsta Šelkea. Po tradiciji, isto kako to radi i čuvena Bečka filharmonija, Glazbeno-prosvjetno društvo „Tivat“ je svoj „Novogodišnji koncert“ na oduševljenje publike, okončalo čuvenim „Radetzky maršem“, Johana Štrausa.

Kao gosti večeri, nastupile su ženska klapa „Bellezza“ i duo gitara-violina Romeo Lukšić i Nevila Klakor.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.