Tivat siromašno okićen

Tužan novogodišnji izgled „crnogorskog Monaka“, gradska uprava ne haje za imidž Tivta

Tivat -Trg kullture večeras
Tivat -Trg kullture sinoć

Iako su božićni i novogodišnji praznici na pragu, Tivat , poznat kao „najuspješnija crnogorska priča“ i „crnogorski Monako“, svojim izgledom ne odaje blagdansku atmosferu. Naime, uprava grada koji će u budžet za narednu, prenijeti čak 4,65 miliona eura neutrošenih sredstva iz ove godine, nije se „pretrgla“ od ulaganja u makar i najjeftinije nove svijetleće ukrase kojima bi sugrađanima i turistima, priuštila malo novogodišnje atmosfere.

Opšina je nabavila samo 18 novih svjetlećih ukrasa za što je prije dvadesetak dana izdvojeno 4.730 eura. Sa stim novim i starim, dotrajalim ukrasima koje električari iz Komunalnog preduzeća „krpe“ već godinama, okićeno je samo nekoliko ulica u najužem centru grada, gdje se, na Trgu magnolija kod zgrade Opštine, već godinama tradicionalno postavlja i metalna konstrukcija sa svjetiljkama, po noći nalik na jelku, a koja supstituiše prava novogodišnja drvca kakva koriste svi drugi gradovi u svijetu.

Pine večeras
Pine sinoć neukrašene

Ako je suditi po načinu na koji gradski oci Tivta pristupaju prazničnom ukrašavanju grada, Nova godina uopšte „ne dolazi“ na cjelokupno područje Krtola gdje nema niti jednog ukrasa, kao ni u Lepetane, Donju Lastvu, Gradiošnicu, Sejanovo…. Ni ove godine uprava gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) koja inače, izdvaja po 20 hiljada eura godišnje za projekat brendiranja Tivta, nije se ni potrudila da svjetlećim ukrasima dekoriše „kapije“ grada – novu autobusku stanicu na Župi, ni trajektno pristanište na Lepetanima.Osim četiri komada na Kavi i pet ukrasa na Seljanovu, te malog dekorisanog poteza od marketa „Hit“ do raskrsnice sa Ulicom Luke Tomanovića, vozeći se Jadranskom magistralom 3 kilometra kroz „crnogorski Monako“ nećete imati nikakav praznični ugođaj veći od onog koji možete naći u Pitominama i Kojinoj Vlaki kraj Žabljaka odakle je tivatski gradonačelnik Novosel.

Tivat ukrašen za doček 2016.
Tivat ukrašen za doček 2016.

Imajući u vidu da metar svjetlećeg crijeva košta od 0,75 do 1 eura te da bi se korišćenjem i tog najjeftinijeg ukrasa mogao postići mnogo atrakltivniji noćni izgled grada, te da lokalnoj upravi ne manjka para u budžetu, ostaje nepoznato zašto tivatski gradski oci ne pridaju pažnju ovom aspektu uređenja grada.

Tivat -Trg magnolije
Tivat -Trg magnolija

Porto Montenegro koji već godinama prednjači po lijepoj i bogatoj novogodišnjoj dekoraciji, ove je godine za ukrašavanje tog prostora izdvojio dodatnih 5 hiljada eura – više nego što je to Opština učinila za cjeli grad.

Zgrada opštine
Zgrada opštine Tivat

Pozitivnih primjera ima još, počev od brojnih građana koji su sami ukrasili balkone ili djelove svojih dvorišta uz magistralu, skvera ispred prostorija Turističke organizacije koja se sama potrudila da ga dekoriše, do ubjedljivo najbolje i najveselije tačke u Tivtu – benzinske pumpe „Ine“ u Vrijesu, koja noću bliješti u ukrasima. Na sramotu tivatske lokalne vlasti….

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.